Štetna praksa

Uprkos postojanju jake parlamentarne većine, Skupština Kosova nije bila mnogo produktivna tokom proljećnog zasjedanja, a kako kažu analitičari koji prate Skupštinu, prema kojima Vlada i većina nisu dovoljno radili na donošenju zakona, prenosi Gazeta express.

Analitičari kažu da su zabrinuti zbog neuspjeha mnogih zasjedanja, a nedostatak kvoruma bio je prilično čest i predstavljao je prepreku da se na gotovo većini plenarnih sjednica poslanici bave mnogim tačkama.  

Prema njihovim riječima, ovo je štetna praksa, jer je obezbjeđenje kvoruma u nadležnosti skupštinske većine.

Analitičar Mexhide Demolli kaže da nisu očekivali više od parlamenta.

"Tokom ovog proljećnog zasjedanja videli smo mnogo, mnogo puta da su sjednice propale zbog nedostatka kvoruma. I ta odgovornost je u potpunosti na Pokretu Samoopredjeljenje, kao partiji koja ima većinu u Skupštini i čiji poslanici ne ispunjavaju dužnosti koje imaju prema građanima koji su ih birali", rekla je ona.

Violeta Haxholli iz Demokratskog instituta Kosova takođe ocjenjuje da je nedostatak kvoruma omeo efikasnost parlamenta.

"U mnogim slučajevima na sednicama je izostao kvorum i većina nije uspjela da obezbjedi brojke za usvajanje zakona. Međutim, bilo je i pozitivnih slučajeva, posebno na početku, kada je i opozicija pomagala vlasti da donese zakone. Bilo je saradnje za određene zakone, a postojala je i dobra volja opozicije da glasa o međunarodnim sporazumima, za koje mora da glasa dvotrećinskom većinom poslanika“, naglasila je Haxholli.

Naim Jakaj, iz Kosovskog instituta za pravosuđe, kaže da se na osnovu njihovog praćenja ispostavlja da je Skupština imala loš učinak.

"Na osnovu nekih saznanja, možemo reći da je Skupština imala loš učinak. Skupština je počela i nastavila rad bez usvajanja programa i plana sjednica. U međuvremenu, problem je bio nedostatak kvoruma u Predsjedništvu Skupštine, kao nova pojava, kao i nedostatak kvoruma na mnogim plenarnim sjednicama", rekao je on.

Skupština nastavlja sa radom u septembru.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express