Specijalno tužilaštvo Kosova

Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu protiv dve osobe iz redova srpske zajednice pod inicijalima S.J. i I.S., zbog sumnje da su "učestvovali u nasilnim protestima" i "neovlašćenog posedovanja oružja".

Kako se navodi u saopštenju, osumnjičeni se terete da su 30. maja na Kosovo ušli preko graničnog prelaza Jarinje, te da su potom preduzeli "pripremne radnje" za "izazivanje opšte opasnosti i nanošenja povreda javnim i službenim licima".

Takođe im se na teret stavlja da su prethodno bili u kontaktu sa "nasilnim srpskim demonstrantima" koji su se 29. maja u Zvečanu sukobili sa vojnicima KFOR-a, ispred opštinske zgrade.

U ovom sukobu je bilo povređeno oko 30 vojnika i na desetine učesnika protesta iz redova srpske zajednice.

Iz Specijalnog tužilaštva takođe napominju da je 29. maja u Zvečanu došlo do upotrebe vatrenog oružja i eksplozivnih naprava. Iz KFOR-a je takođe ranije saopšteno da su dvojica njihovih vojnika imala prostrelne rane od vatrenog oružja.

"Naneta je i značajna materijalna šteta na vozilima KFOR-a, Policije Kosova, kao automobilima novinara koji su pratili događaje", navodi se još u saopštenju.

Policija Kosova je do sada uhapsila desetak Srba zbog napada na policiju, KFOR ili novinare. Međutim, neki od njih su u proteklim danima pušteni da se brane sa slobode.