Zvečan

Na sjednici 29. juna, Vlada Kosova je proglasila "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu", dvije srpske formacije koje djeluju na sjeveru Kosova, terorističkim organizacijama. Međutim, ova odluka nije bila usaglašena sa saveznicima, što je izazvalo međunarodnu reakciju. Kosovski mediji danas izvještavaju da je vozilo, pronađeno u blizini opštine Zvečan, koje je bilo puno oružja, navodno vlasništvo S.P., šefa organizacije Civilne zaštite.

RTK je kontaktirala Policiju Kosova kako bi dobila informacije o vlasniku vozila Audi A6 sa beogradskim registarskim oznakama. Međutim, policija je odgovorila da "nemaju dodatne informacije osim onoga što je ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao na konferenciji za štampu".

"Sve ovo oružje je došlo iz Srbije. Vozilo je u vlasništvu Akcionarskog društva - Železnice Srbije", izjavio je Sveçla na konferenciji za novinare, otkrivajući da imaju informacije o vlasniku vozila.

Čak i prema Sveçlinim riječima, oružje pronađeno u Audiju sa beogradskim registarskim oznakama je terorističko oružje, uključujući eksplozive, raznu municiju, Zolju, Osu, automatsko oružje i značajnu količinu municije.

Agencija KosovaPress izvjestila je da vozilo za koje se sumnja da je napunjeno oružjem pripada čelniku Civilne zaštite, a to je potvrđeno dokumentom iz 2016. godine koji je objavljen.