Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri izrazio je uvjerenje da premijer Albin Kurti ima skrivenu agendu po kojoj samostalno donosi odluke i upozorio da će se Kosovo naći u jako teškoj poziciji ukoliko se organizuje međunarodna konferencija, kako bi se riješio kosovski problem.

On podsjeća da je međunarodnu konferenciju kao ideju pokrenuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Nekada Francuska nije vjerovala u 'šatl' diplomatiju, poput oblika ovih pregovora koje vodi uz posredovanje na Kosovu. Tražio je brzu, mobilisanu i kratku konferenciju na kojoj bi se problem riješio. Konferencija će biti teška za Kosovo. Ako u 'šatl' diplomatiji ne uspjete da maksimizirate zahtjeve, da iznesete svoje ciljeve i zahteve, u vrijeme kada ste međunarodno prihvaćeni, onda takva konferencija može biti opasna. To je zato što može da formira sporazum koji ne može da postigne naše ciljeve, a to je priznanje od strane Srbije", rekao je Haziri za Klan Kosova.

On ističe da Kurti ima skrivene planove s obzirom na to da u njegove odluke nije uključen niko iz Parlamenta i nema međustranačkih konsultacija.

"Kada kažemo da nema skrivene agende od međunarodne zajednice, ne vjerujemo da nema skrivene agende od premijera", zaključuje Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova