Sjeverna Mitrovica

Policija Kosova je u Sjevernoj Mitrovici uhapsila Miluna Milenkovića, osumnjičenog da je bio učesnik i organizator napada na policiju i KFOR 26. maja u Zvečanu.

Policija Kosova je u Sjevernoj Mitrovici uhapsila Miluna Milenkovića, osumnjičenog da je bio učesnik i organizator napada na policiju i KFOR 26. maja u Zvečanu.

Policija je saopštila i da su prilikom hapšenja povrijeđena trojica policajaca.

Nakon hapšenja oglasile su se sirene i počelo je okupljanje Srba u tom gradu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla kazao je da je uhapšeni jedan od vođa kriminalne grupe “Civilna odbrana”, koja je godinama terorisala građane i napadala Policiju Kosova.

“Kao što sam više puta naglašavao, vrijeme kriminalnih grupa na sjeveru zemlje je završeno. Svi pojedinci i kriminalne grupe koji su narušavali sigurnost i ustavni poredak Republike Kosovo suočit će se s pravdom”, poručio je Sveçla.

Povrijeđeno 30 vojnika KFOR-a

Glasnogovornik Štaba KFOR-a pukovnik Andrea Gallieni izjavio je prošle sedmice da su se iza mirnih srpskih demonstranata na sjeveru Kosova krile kriminalne grupe koje su pokušale napasti trupe KFOR-a.

Pukovnik Gallieni je na konferenciji za novinare kazao da je KFOR, kako bi spriječio eskalaciju situacije, nakon što su novi predsjednici u tri opštine na sjeveru Kosova pokušali ući u svoje kancelarije, 29. maja rasporedio dodatne trupe na sjeveru zemlje.

“Bilo je jasno da ljudi žele da demonstriraju i protestuju na miran način, ali također je bilo jasno da se iza njih kriju neke kriminalne grupe koje su samo pokušavale da napadnu trupe KFOR-a. Nakon ovog velikog protesta, mnogi vojnici iz italijanskog i mađarskog kontingenta povrijeđeni su kamenicama, metalima i eksplozivnim napravama. U početku je bilo 11 iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontingenta, dok su se sutra pojavili još neki s lakšim povredama“, naglasio je Gallien.

U Zvečanu je u sukobu srpskih demonstranata s međunarodnim vojnicima misije NATO-a na Kosovu KFOR-a povrijeđeno 30 vojnika.