Tri zahtjeva za Kosovo

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je na održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova na kojima bi učestvovali Srbi.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je  na održavanje novih lokalnih izbora na sjeveru Kosova na kojima bi učestvovali Srbi, javlja Anadolija.

Izjava Borrella uslijedila je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom.

“Imamo tri jasna zahtjeva: nove lokalne izbore sada, obezbjeđivanje učešća kosovskih Srba i početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština uz dijalog i podršku EU-a“, rekao je Borrell.

“Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose”, upozorio je Borrell.

Sukobi su se dogodili najprije u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu.

Sukob demonstranata sa trupama KFOR-a

Potom je u ponedjeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Od ponedeljka srpski građani svakodnevno protestuju u opštinama na sjeveru Kosova.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori.

Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

NATO je nedavno odlučio da rasporedi 700 dodatnih vojnika na Kosovo i zadrži bataljon u pripravnosti u slučaju dalje potrebe.