Svjedoči i atmosfera

Bivši direktor Policijskog inspektorata Kosova Valdet Hoxha rekao je da postoji potencijalna opasnost da na sjeveru može doći do eskalacije situacije o čemu, kako kaže, svjedoči i atmosfera prilikom preuzimanja mandata novih gradonačelnika, dodajući da se Kosovo uzda u pomoć od strane međunarodnih partnera, prenosi Dukađini.

On je naveo da do eskalacije može doći u svakom trenutku.

"Srbija i Rusija imaju strateški plan u čitavom regionu Balkana i vidimo razvoj događaja u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. To pokazuje da od 2014. godine i sa posebnim naglaskom nakon otvaranja sukoba u Ukrajini, postoji potencijalan rizik i situacija može eskalirati u svakom trenutku", rekao je Hoxha.

On je dodao da upozorenja srpske strane povodom preuzimanja mandata gradonačelnika sjevernih opština svjedoče o delikatnoj situaciji u regionu.

Hoxha je rekao i da je "hitan telefonski poziv" višeg savjetnika američkog State departmenta Dereka Cholleta predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću trebalo da obezbjedi da polaganje zakletve protekne bez incidenata.

Prema njegovim riječima, situacija je veoma osjetljiva, ali Kosovo ima međunarodne prijatelje.

"Zatvorili su vrata opština, situacija je veoma krhka, ali mi imamo veliku sreću što imamo naše međunarodne prijatelje i koordinacija je odlična", rekao je Hoxha.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini