Opreznost

Analitičar Arton Demhasaj ocijenjuje da bi novi gradonačelnici severnih opština na Kosovu u svojim postupcima i odlukama trebalo da poslušaju savjet američkog ambasadora Jeffreya Hoveniera koji je poručio da njihova uloga ne treba biti politička, već tehnička.

"Volio bih da gradonačelnici, kada počnu da obavljaju svoje dužnosti, budu oprezni, odnosno da slušaju i savjete američke ambasade", rekao je Demhasaj.

Kako je naveo, iako je nova vlast u Sjevernoj Mitrovici upozorena da bi otvaranje mosta na Ibru moglo da ima posljedice, takva odluka je donijeta u Skupštini te opštine.

"Američki ambasador je javno rekao da su gradonaćelnici na sjeveru tehnički lideri, a ne lideri koji donose političke odluke. Ali, oni su odmah požureli da donesu odluku o otvaranju mosta na Ibru, a upozoreni su da bi to moglo da donese posljedice po bezbjednost na sjeveru i da bi otvorilo i druga pitanja", izjavio je on.

Prema riječima Demhasaja, pogrešna akcija bi mogla da vrati sjever u krhku bezbjednosnu situaciju, od koje, kako kaže, koristi može da ima samo Srbija.

"Zato mislim da gradonačelnici treba da slušaju savjete koje dobijaju od naših američkih partnera i da se sa njima konsultuju o bilo kojoj radnji koju žele da preduzmu, jer bi pogrešna akcija ili odluka mogla da vrati sjever u krhku bezbjednosnu situaciju i može da dovede do toga da sjever ponovo bude blokiran. Svaka blokada koja se tamo dešava nije u korist kosovskih vlasti, već uvijek koristi Vlade u Srbiji", dodao je Demhasaj.