Realnost

Promet robe željezničkim saobraćajem na Kosovu ima drastičan pad u 2022. i u pet mjeseci 2023, a ovakav rezulatat, procjenjuju stručnjaci, posljedica je toga što je infrastruktura u lošem stanju i zastarela, prenosi RTV21.

Menadžeri javnog preduzeća "Trainkos" rekli su da stanje železničke infrastrukture na Kosovu ne omogućava kosovskim preduzećima da prevoze robu u region i tržišta Evropske unije i obrnuto.

Iz ovog preduzća takođe ukazuju da je glavni razlog za pad željezničkih usluga nedostatak modernizacije pruga.

I pored toga što Kosovo nastavlja da plaća međunarodne kredite za realizaciju zajedničkog projekta uz donaciju Evropske unije za modernizaciju železničkih pruga, ovaj projekat je ostao nedovršen.

Rekonstrukcija deonice pruge Kosovo Polje–Elez Han počela je 2019. godine i prvobitno je bilo planirano da radovi budu završeni 2021. godine.

Prema izvještajima Agencije za statistiku Kosova o željezničkom saobraćaju za posljednjih nekoliko mjeseci, količina prevezene robe železničkim saobraćajem drastično je pala.

Vršilac dužnosti direktora Odeljenja za razvoj poslovanja u "Trainkosu" Sefedin Sefaj rekao je da je ključni razlog za to kašnjenje u modernizaciji željezničke mreže.

"Realizacijom projekta, koji je zajednička donacija EU, uz povoljne kredite Investicione banke i budžeta Kosova, počela je modernizacija željezničke pruge koja je podjeljena u tri faze. Prvo deonica Kosovo Polje-Elez Han koja je trebalo da bude završena prije dvije godine, što se nije dogodilo. Zbog toga smo i došli do problema transporta robe, pošto je linija potpuno zatvorena. Došlo je i do nekih nepredviđenih problema sa tunelima. Nekada smo prevozili i po više miliona tona robe godišnje, a 2022. samo 22.500 tona", kaže Sefaj.

On ističe da postoji interesovanje privrednika da se roba prevozi željeznicom, ali da se prvo mora unaprediti infrastruktura.

Izvor: Kosovo Online/RTV21