Izbjegavati sukobe

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je povodom zakletvi predsjednika opština izabranih na sjeveru koje su planirane za sutra, da Sjedinjene Američke Države ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade, prenosi Koha.

Hovenier je to rekao poslije sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem, ističući da treba izbjegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na sjeveru.

„SAD smatraju da ovo treba da se okonča, da treba izbjegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na sjeveru. Ne mislimo da je dobra ideja da se koristi sila kako bi se pristupilo zgradama koje možda nisu pristupačne“, rekao je on.

Upitan da li SAD podržavaju novi nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji je predložio Kurti, Hovenier je rekao da ga podržavaju, dodajući da smatraju da Vlada Kosova ima odgovornost da hitno krene dalje sa pregovorima, a zatim i sa formiranjem ZSO.

„Nekoliko puta smo rekli da ideje treba staviti na sto, da znamo šta je vizija. Želimo da ovaj proces napreduje. Često smo govorili stvari koje je rekao i premijer Kurti. Ne želimo da Zajednica bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Jasno smo izneli našu verziju. Ali važno je da i Kosovo stavi svoje ideje na sto“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore