Zabrinutost

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove i dijasporu Arberesha Kryeziu rekla je da su poslanici na redovnom sastanku sa ambasadorom Njemačke Jornom Rohdeom razgovarali o pitanjima dijaloga Kosova i Srbije i integracionih procesa Kosova ka EU, prenela je Ekonomija onlajn.

Kryeziu je istakla da su poslanici izrazili zabrinutost u pogledu pristupa Srbije Ohridskom sporazumu.

Prema njenim riječima, "Srbija je prekršila sporazum u prvim satima", pa bi, navodi, EU trebalo da izvrši veći pritisak na nju i zahtjeva odgovornost za primjenu.

"Razmenili smo mišljenja u vezi sa procesom dijaloga, počev od trenutka kada je Kosovo prihvatilo francusko-njemački plan u okviru kojeg su postignuta dva veoma važna sporazuma. Takođe smo izrazili zabrinutost zbog činjenice da Srbija nastavlja da bude dekonstruktivna od prvih sati kada je dogovor postignut u Ohridu i da nastavlja da krši i ne prihvata nijednu od tačaka koje su strane usaglasile u procesu dijaloga. Zatražili smo da EU bude budnija u pogledu pristupa Srbije i da zahtjeva veću odgovornost od Srbije u vezi sa primjenom sporazuma", rekla je Kryeziu.

Navela je da je sastanak sa Rohdeom bio jedan od redovnih, u čijem su fokusu integracioni procesi u koje je Kosovo uključeno.

Kako kaže, bilo je riječi o pitanjima u vezi sa članstvom Kosova u Savjetu Evrope, aspektima vezanim za NATO, a zatim i pitanjima članstva Kosova u EU, kao i ekonomskim pitanjima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online