U 11 časova

Opština Sjeverna MItrovica saopštila je da će Arden Atić položiti zakletvu kao novi gradonačelnik u petak 19. maja u 11 časova u sali Skupštine Opštine, prenosi Kossev.

Atić je na mjesto predsjednika ove opštine došao pobjedom na vanrednim izborima koji su 23. aprila održali u Leposaviću, Zvečanu, Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku, a nakon što su Srbi sa sjevera novembra prošle godine napustili sve kosovske institucije, pa i lokalne samouprave.

"Sjednica će se održati u petak, stiglo nam je obavještenje. Počinje u 11 sati u zgradi Skupštine Opštine, dakle za nedjelju dana i sve će se odvijati proceduralno", rekao je odbornik SO Skender Sadiku za Kosovo onlajn.

Srbi koji na sjeveru Kosova čine većinu, ali srpske političke stranke na pomenutim izborima nisu učestvovale, pa je zato izlaznost bila svega 3,47 odsto.

I dok su kao takvi za Kosovo potpuno legitimni, Srbija ih vidi kao „uvod za okupaciju“.

Legitimnost izbora nije sporna ni za Evropsku uniju, ali oni smatraju da to nije dugoročno političko rješenje.

Isto je ponovio i specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak koji je prekjuče boravio u sjevernom dijelu Mitrovice.

Rješenje za cijelu situaciju on očekuje od političkih zvaničnika Kosova i Srbije, sa kojima sam razgovarao.

Potvrda o održavanju sjednice na kojoj će novi gradonačelnik opštine Sjeverna Mitrovica položiti zakletvu, stiže u istom danu kada i najava minstra administracije i lokalne samouprave Elbera Krasniqija da je polaganje zakletvi noviih gradonačelnika zakazana u svim opštinama na sjeveru Kosova.

Izvor: Kosovo online/KoSSev