Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Glauk Konjufca kritikovao je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, navodeći da je Lajčak pristrasan i da koncipira pregovore tako kao da dve strane nisu definisale svoj status. Konjufca je poručio da bi Lajčaku trebalo da bude jasno da je Kosovo definisalo svoj status pre 15 godina, prenosi Albanijan post.

„Ako misli da su sve evropske opcije na stolu, opet greši. Kosovo je unitarna država i ima samo dva nivoa vlasti – centralni i lokalni. Za nas je dijalog, dijalog dvije suverene države. Ali za Srbiju to nije tako. Za državu Kosovo ovo je dijalog dva državna subjekta“, rekao je Konjufca za RTV 21.

Konjufca je kritikovao i izjavu Lajčaka da odluka o otvaranju glavnog mosta na Ibru treba da bude doneta u okviru dijaloga.

„Ako je prešao preko mosta, onda nije trebalo da uslovljava njegovo otvaranje. Pravo je ljudi da se slobodno kreću u svojoj zemlji, to su prava zagarantovana Ustavom“, rekao je Konjufca.

On je istakao i da kosovske vlasti neće prihvatiti nikakav rezultat dijaloga koji vodi Evropska unija, a koji bi doveo do podjele Kosova na dva entiteta – albanski i srpski.

„Ne želimo da budemo iracionalni i da kažemo da treba napustiti dijalog. Imaćemo povjerenje i nadu da je ovo dijalog za normalizaciju sa Srbijom. Zaštitićemo državnost i ustavnost Kosova“, rekao je predsjednik parlamenta.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post