Kosovo se prazni!

Alijansa za budućnost Kosova zatražila je reviziju budžeta za 2023. godinu, uključujući povećanje plata u javnom sektoru, a na interpelaciju je pozvala ministra finansija Hekurana Muratija, rekao je na konferenciji za novinare šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri.

Prema njegovim riječima, intervencija vlade u strukturi budžetskih prihoda i rashoda bila je veoma štetna u razvojnim procesima, podizanjem poreskih stopa s jedne strane, a s druge strane blokadom kapitalnih investicija.

"Samo za dvije godine ove vlade blokirano je oko 500 miliona eura kapitalnih investicija, što je kao posljedica inflacije i kašnjenja kapitalnih investicija oštetilo privredu Kosova za oko 200 miliona eura", rekao je on.

Tahiri je reko da je teška socio-ekonomska situacija na Kosovu, stvorena visokim stopminflacije, povećanjem potrošačkih cijena, poskupljenjem energenata i odlukom o povećanju poreza na imovinu.

Prema njegovim riječima, povećanje plata u javnom sektoru bilo bi rešenje koje bi makar malo olakšalo ovu situaciju.

"Ovo povećanje bi trebalo da se desi odmah sa revizijom budžeta i to bi uticalo na povećanje opšte potrošnje, ali i indirektno na povećanje plata u privatnom sektoru. Ako se ova akcija ne desi odmah, Kosovo rizikuje da ostane bez mnogo stručnjaka“, rekao je Tahiri.