Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri ocjenio je da su izbori na sjeveru Kosova održani u nedjelju, 23. aprila, bili neuspješni i dodaoa kako ih je pratila "propala odluka o otvaranju mosta na Ibru", prenosi Albanian post.

Haziri je u objavi na Facebooku kritikovao vladinu odluku da razriješi Upravljački tim zadužen za izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Nastaviti sa neuspjehom sastanka od 2. maja, koji je doneo veliki neuspjeh za Kosovo“, napisao je Haziri na Facebooku.

Haziri je ocjenio da je „šteta nastala 18. marta (sporazumom o planu implementacije osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, u Ohridu) nastala u ime "odbacivanja prošlosti”.

„Nesprovođenje sporazuma iz 2013. po principima sporazuma iz 2015. godine, na osnovu pisma Frederice Mogherini i ocjene Ustavnog suda Kosova, dovelo je do neuspjeha sastanka 2. maja“, smatra on.

Potpredsjednik LDK kritikovao je premijera Kosova Albina Kurtija i zbog Deklaracije o nestalima, koja je odobrena na sastanku na visokom nivou u Briselu.

„Neprilagođavanje terminologije u deklaraciji o nestalima  Međunarodnoj konvenciji i pitanje dva nacrta statuta sa Kosova dokazuje da se sporazum od 18. marta prepakuje u istu svrhu“, dodao je on.

Osim ovoga, Haziri je pomenuo i tragediju u Beogradu napisavši.

„Nemojte se uz sveće i statuse na društvenim mrežama radovati velikoj tragediji jezivog ubistva djece u Beogradu i mladenovačkim selima. Ljudska solidarnost sa ovakvim tragedijama se uvijek mora pokazati, ma gdje se one desile. To su posljedice u zemaljama koje su izašle iz ratova. Oni proizvode 'heroje'. Iskreno, saučešće porodicama nastradalih u ovim tragedijama“, zaključio je Haziri.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline