Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca izjavio je da ne očekuje dogovor sa Srbijom i da institucije zemlje moraju da budu na vrhu svojih obaveza u svakoj situaciji, s obzirom na to, kako je rekao, Kosovo ima agresorsku državu za susjeda.

„Teško je postići dogovor jer Srbija želi Kosovo u svom sastavu. Mi smo Kosovo oslobodili uz mnogo žrtava i po veoma visokoj cijeni, a to su nespojive pozicije. Ne očekujem da će se Srbija brzo promjeniti i da ćemo imati demokratsku Srbiju koja prihvata narod Kosova kao suverenog subjekta i Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Konjufca.

Dodao je da "moramo da nastavimo svoj pravac i to je, prema njegovim riječima, zaštita vitalnih nacionalnih i državnih interesa".

„U isto vrijeme, hajde da se pripremimo i organizujemo tako da naše institucije budu u vrhu svojih obaveza za svaku situaciju u kojoj se nađemo u ovoj agresorskoj državi, koja se politički nimalo nije promjenila u odnosu na stavove koje ima dugi niz godina rata i genocida na Kosovu“, naglasio je Konjufca.