Stiže poziv za vakcinaciju djece

Rukovodilac odjeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomia online kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila posljednjih nedjelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.

Međutim, prema njenim riječima, Kosovo je spremno da se suoči sa svakom situacijom.

Ona je rekla da je zabrinjavajuća nevakcinacija djece iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, posebno nevakcinacija protiv morbila.

Doktorka Fetaj je rekla da je Kosovo na dobrom putu po pitanju imunizacije i da je vakcinacija u zemlji preko 92 odsto.

„Zapravo, morbili su veoma zarazna bolest i mi smo u opasnosti jer se pojavila širom Evrope, pa i u zemljama regiona i usljed velikog kretanja stanovništva, očekujem da imamo slučajeve morbila. Odnosno, da bi Kosovo i Nacionalni institut za javno zdravlje bili u zoni komfora, taj procenat mora da bude preko 95 odsto, upravo za bolest, za boginje. Zajednice Roma, Aškalija i Egipćana imaju manji procenat uključenosti, plus ne znamo ni koliko djece zapravo imamo iz ovih zajednica jer neka od njih nisu ni registrovana, ili nikada nisu bila u centrima za vakcinaciju, a drugi dio, plus primili su neke vakcine, ali nisu popunili kalendar prema rasporedu koji se distribuira“.

Ona je rekla da su samo prošle godine mobilni timovi sa UNICEF-om vakcinisali preko 2.500 djece iz ovih zajednica.

Ona je naglasila da se radi na identifikaciji djece koja nisu vakcinisana protiv morbila, jer je, prema njenim riječima, bolest veoma zarazna.

Fetaj je pojasnila da ima dovoljno vakcina, te je zato pozvala porodice da vakcinišu svoju djecu.

Izvor: Koha/KoSSev