Ministar privrede

Ministar privrede Hakuran Murati izjavio je da je, tokom zime, subvencije za uštedu električne energije dobilo oko 200.000 porodica, a zahavljujući tom paketu podrške, Kosovo je praktično uštedelo 88 miliona eura, koje bi potrošila na uvoz struje, preneo je Reporteri.

Murati je, na pres konferenciji koju je održao sa ambasadorom EU na Kosovu Tomasom Suniogom, rekao da se Kosovo u posljednje dvije godine suočilo sa energetskom krizom, izazvanom i ratom u Ukrajini.

To je, kako je naveo, uticalo da vlada preduzme konkretne korake radi povećanja efikasnosti, dodatne proizvodnje, ali i uštede energije.

Naveo je da je jedna od mjera subvencionisanje potrošača koji štede električnu energiju, a koja je prvobitno pokrenuta u septembru, kao pilot projekat.

Dodao je da su tokom prva tri mjeseca, sredstva za subvencije izdvajana iz državnog budžeta, a zatim ih je podržana Evropska unija, paketom pomoću od 75 miliona eura.

Murati je napomenuo da je paketom podrške za uštedu električne energije bilo obuhvaćeno oko 200.000 porodica.

"Uštedeli smo mnogo kilovat-sati struje, u iznosu od oko 88 miliona eura, koji nisu uvezeni zbog uštede električne energije", rekao je Murati.

Dodao je da će biti i drugih mjera podrške iz EU paketa, od kojih je kao podrška porodicama u nevolji, obezbjeđeno 25 miliona eura.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri