Ispuniti obaveze!

Američki specijalni izaslanik James Rubin ocjenio je, u intervjuu za Albanian post, da je to što je postignut dogovor u Ohridu je pozitivan korak i čestitao je premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što su doneli teške odluke za postizanje sporazuma, uz napomenu da će sada morati da donose još teže, da bi ispunili preuzete obaveze.

"Implementacija je kritični dio. Ovo je standard po kome će se suditi o uspjehu posla", naveo je Rubin i dodao da će ispunjavanje obaveza iz Okvirnog sporazuma Kosovu i Srbiji pružiti značajne mogućnosti i ubrzati njihov put ka članstvu u Evropskoj uniji.

Rubin je dodao da je cilj njegove nedavne posjete Zapadnom Balkanu bio i borba protiv stranih informacijama i SAD žele da stvori partnerstvo sa Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i, iako još nije članica NATO, Kosovom.

"Zajedničkim radom, sa voljnim partnerima, na Zapadnom Balkanu, možemo smanjiti efekte dezinformacija koje dolaze iz Srbije koje imaju ugao Rusije i Kine i važno je da se to razotkrije. Na primjer, dok RT i Sputnjik više ne emituju program u EU i SAD, oni nastavljaju da šire laži u Srbiji, a time i u regionu. Cilj mog nedavnog putovanja na Zapadni Balkan je bio da posetim dva nova NATO partnera koji pokušavaju da urade svoj dio posla, kao odgovorne članice NATO, u borbi protiv stranih manipulacija informacijama i domaćih dezinformacija kako svojih tako i regiona", pojasnio je Rubin.

Na pitanje kakav je njegov opšti utisak o razvoju Kosova i trenutnoj situaciji, Rubin navodi da mu je bilo drago kada je video kako se "Priština transformisala u živahan i moderan grad".

"Dok se vozite kroz grad, Priština izgleda kao svaka druga evropska prestonica sa svojim kafićima, prodavnicama i muzejima. Posjetio sam restoran u gradu koji je služio samo organsku hranu i to je bio jedan od najboljih obroka koje sam jeo u posljednje vrijeme", kazao je.

Dodaje da putevi kojima se vozio su bili ravni i široki.

Ukazuje da je primjetio prilično veliku transformaciju u odnosu na devedesete godine.

"To je dobar pokazatelj brzog razvoja Kosova. Zaista je teško imati viziju koja gleda 20 godina u budućnost, ali čak i prije 20 godina sam vjerovao da će, ako damo Kosovarima šansu, oni transformisati svoju zemlju. Sada moramo iskoristiti ovu transformaciju i marljivo nastaviti za prijem u EU i NATO", zaključio je.

Govoreći o ratu na Kosovu 1999. godine, Rubin je rekao da su SAD smatrale OVK partnerom u mirovnim pregovorima.

"Hashim Thaçi je predstavljao OVK. Thaçi je pristao na sporazum iz Rambujea. Bila je to hrabra odluka. Nije dobio sve što je želeo, ali je omogućio Zapadu da se okupi i spreči srpske vojne snage da masakriraju hiljade i hiljade građana Kosova", dodao je Rubin.

Prema njegovim riječima, kasnije je Thaçi održao obećanja koja je dao SAD pristankom na demobilizaciju OVK čak i, kako napominje, nakon što su "oni pobjedili u ratu".

"Smatram da je naš odnos sa njima ključni za donošenje mira, bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu. Bez njihovih odluka i njihovog partnerstva, ovo se nikada ne bi dogodilo", naglasio je Rubin.

Kaže da neće da komentariše sudski postupak nekadašnjim komandantima OVK u Hagu, ali na pitanje da li taj proces i odluka Specijalnog suda može promjeniti istoriju, Rubin navodi da se istorija ne može prekrajati te da je "istorija tog vremena vrlo jasna".

"Slobodan Milošević i njegovi potčinjeni koristili su svoju vlast nad srpskim vojnim snagama da masakriraju Kosovare i pretili su masakriranjem još desetina hiljada ljudi. To su činjenice. Da li je tačno da su u ratnoj situaciji kosovski pojedinci možda počinili djela koja Sjedinjene Države ne podržavaju? Naravno, to je tačno, ali to bledi u poređenju sa onim što se dešavalo u to vrijeme od Miloševićeve opresivne politike prema kosovskim Albancima i to je nešto što se ne može prekrojiti. Međutim, istorija će zabilježiti da su OVK i Sjedinjene Države bili partneri u sprečavanju genocida", kazao je Rubin.

Na podsjećanje da je do bombardovanja Srbije od strane NATO došlo nakon odbijanja srpske strane da potpiše sporazum u Rambujeu i upitan o nedavnoj izjavi američkog ambasadora u Srbiji Christophera Hilla, Rubin kaže da je važan kontekst Hillove izjave.

"Govoreći u ime SAD u to vrijeme, vjerovali smo da su akcije NATO na kraju spasile bezbroj života i sprečile potencijalni genocid. Bio sam ponosan što sam radio za sekretarku Albright u to kritično vrijeme. Njeno vođstvo je bilo važno u zaustavljanju progona Kosovara i porazu srpske agresije. Naša politika prema Srbiji i Kosovu bila je nešto što je, znam, i tada snažno podržavao senator Biden. Takođe je važno napomenuti da je tadašnje rukovodstvo Srbije odlučilo da ne potpiše sporazum – i to je nešto što moraju da objasne zašto su izabrali taj put, jer bi im potpisivanje sporazuma u Rambujeu dalo veću ulogu na Kosovu od one koju imaju sada", rekao je Rubin.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post