Čekaju sastanak

Gradonačenici opština na Kosovu ističu da neće dozvoliti da Vlada Kosova oduzme sopstvene novčane prihode opština, jer je to, kako navode, u suprotnosti sa zakonima koji su na snazi, prenosi Albanian post.

Gradonačelnik Skenderaja Fadil Nura kaže da Vlada nastavlja sa svojim planom koji ugrožava kapitalne projekte u realizaciji.

“Pojedinačni prihodi su namenjeni za kapitalne projekte, a šteta će biti načinjena građanima i projektima u razvoju”, rekao je Nura.

On je dodao da Vlada treba da zna da opštine imaju ugovorne odnose sa privrednim subjektima.

Nura je nagovestio da gradonačelnici čekaju sastanak sa Vladom i dodao da će se, u slučaju da dogovor ne bude postignut, tim pitanjem baviti Ustavni sud.

Gradonačelnik Uroševca Agim Aliu ističe da će oduzimanje sopstvenih prihoda opština od strane institucija na centralnom nivou blokirati kapitalne investicije.

"Biće do 40 odsto manje investicija. Govorimo o desetinama miliona eura koji će biti uzeti od opština. Opštine kontinuirano imaju neku vrstu kazne", objašnjava Aliu.

Predsjednik Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi kaže da se očekuje poziv Vlade na dalje konsultaicije.

"Tokom razgovora pronaći ćemo najbolji modalitet koji odgovara opštinama", kaže Ibrahimi.

Ministar finansija Hekuran Murati, međutim, za donošenje odluke o oduzimanju sopstvenih prihoda opština, okrivio je opoziciju na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post