PREDSJEDNICA KOSOVA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je kako je otvoreno zalaganje Srbije da ometa sprovođenje slobodnih izbora na Kosovu u suprotnosti posljednjeg sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

"Kontinuirano i otvoreno zalaganje Srbije da ometa sprovođenje slobodnih izbora u Republici Kosovo protivno je duhu i slovu posjlednjeg sporazuma postignutog u Briselu, zajedno sa planom implementacije", poručila je Osmani.

Navela je da se to kosi sa demokratskim svijetom.

"Takvim pristupom Srbije trebalo bi da se suprotstavi cijeli demokratski svijet", poručila je Osmani i dodala da će kosovske institucije stati uz sve građane u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Osmani je ocijenila kako su institucije Kosova omogućile građanima da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima, te zaključila da "kriminalne grupe kojima upravlja Srbija ne mogu da diktiraju ustavne i pravne procese na Kosovu".

Ona se također zahvalila građanima koji su 23. aprila učestvovali na izborima uprkos nezakonitoj intervenciji Srbije i njenih kriminalnih struktura da tako nešto onemoguće.

"Strano miješanje u izborne procese je globalni problem za demokratski svijet, koji ne samo da narušava volju građana, već i narušava princip suverene ravnopravnosti država, kao jednu od osnovnih normi međunarodnog poretka", navodi se u saopćenju Predsjedništva Kosova.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izbore je izašlo oko 1.500 birača od preko 40.000 njih sa pravom glasa.

Na osnovu preliminarnih rezultata kandidati Pokreta Samoopredjeljenje Erden Atić i Lulzim Hetemi su odnijeli pobjedu u Sjevernoj Mitrovici, odnosno u Leposaviću. Kandidati Demokratske partije Kosova Izmir Zeqiri i Ilir Peci će biti novi gradonačelnici u Zubinom Potoku, odnosno u Zvečanu.

Prethodno je premijer Kosova Albin Kurti rekao da će Vlada podržati nove gradonačelnike za dobrobit građana.