Ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla izrazio je uvjerenje da novi gradonačelnici opština na sjeveru Kosova neće imati problema u radu, prenosi Reporteri.

"Na sjeveru su poteškoće konkretnije, ali neće biti problema. Svi administrativni objekti na Kosovu su u vlasništvu države. Predsjednici opština će tamo normalno funkcionirati", rekao je Sveçla.

Izlaznost na vanrednim lokalnim izborima u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, prema podacima Centralne izborne komisije, bila je nešto veća od tri odsto.

Prema prvim podacima CIK, pobjedu u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću osvojio je Pokret Samoopredjeljenje, dok su Demokratskoj partiji Kosova pripale opštine Zubin Potok i Zvečan.

Na izborima je glasalo 1.567 birača, od ukupno 45.000 građana sa pravom glasa, od čega u Leposaviću 141 birač ili 1,06 odsto od ukupno upisanih u birački spisak, u Zubinom Potoku 385 birača ili 5,78 odsto, u Zvečanu  204 birača ili 2,92 odsto i u Sjevernoj Mitrovici 837 birača ili 4,62 odsto.

Na izborima na sjeveru, glasalo je svega 13 osoba srpske nacionlanosti, što je tek 0,029 odsto Srba sa sjevera Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri