Šifre prevare

Predsjednik Alijanske sa budućnost Kosova Ramush Haradinaj istakao je da je Vlada Albina Kurtija nestručnim i nesavesnim radom nanela štetu Kosovu, jer nije utrošila planirani novac na kapitalne investicije, što je dovelo do manje stope privrednog rasta, ali je zato povećala troškove za reprezentaciju.

Haradinaj je u objavi na Facebooku naveo da su rijetki slučajevi da u kriznim, ekonomskim, socijalnim i zdravstvenim vremenima, institucije povlače novac.

"Tako je, na primjer, vlada planirala da za 2022. godinu potroši oko 3,159 milijardi eura, ali je potrošila samo 2,625 milijardi, odnosno, preteklo im je skoro 534 miliona eura, od čega najviše namjenjeno za kapitalne investicije. Budžetom za 2022. godinu izdvojeno je 698 miliona eura za kapitalne investicije, a realizovano 422 miliona, što je 280 miliona manje od planiranog. Za dvije godine ova vlast je ostavila 478 miliona neiskorišćenih, samo od kapitalnih investicija, a to znači da je manje uloženo, manje se radilo, manje je zarađeno, svega je manje, samo su građan postali siromašniji. Ovih 478 miliona od poreskih obveznika im nije vraćeno, već su u najgorem vremenu čuvani u vladinom „finansijskom bunkeru“, ne samo zbog socijalno ekonomske krize, već i inflacije koja je dostigla skoro 20 odsto", naveo je Haradinaj.

Kako je dodao propaganda se vodila i po pitanju zapošljavanja.

"Jedan je rekao da je zaposleno više od 20 hiljada ljudi, ali činjenice govore drugačije! Zakonom o budžetu 2022. predviđeno je da u javnom sektoru može zaposliti 87.311 ljudi, a za ovu godinu je 7.225 ljudi manje nego što je budžetom dozvoljeno. To znači da ova vlast nije sprovela plan zapošljavanja koliko je budžet dozvoljavao. Imali su i fond za plate za osam miliona eura manji nego 2020. godine, ali ovo je nominalna suma, jer ako izračunamo poskupljenje i inflaciju za 2021. i 2022. godinu, ispostavlja se da su zaposleni u javnom sektoru za 2022. godinu realnom plaćeni 100 miliona manje", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, vlast je zabilježila i neuspjehe u naplati budžeta.

"Tako je, recimo, od budžetskih prihoda za 2022. ostvareno 382 miliona eura manje. Neshvatljivo je kako je ova matematika prošla vladu, jer je u odnosu na prethodnu godinu, uvoz 2022. porastao za skoro milijardu, a izvoz oko 165 miliona, pa ispada da spoljnotrgovinski deficit povećan za 790 miliona eura. Ispada da su ukrali više kroz poreze, ali u budžetu i dalje nedostaje 382 miliona. Ovo treba objasniti", kazao je Haradinaj.

Naveo je da dok je uvoz robe špvećan za 20 odsto, prihodi od carine su povećani za samo 6,4 procenata, ili akcize za samo 3,2 odsto.

"To znači da je pala carinska kontrola, ili je povećan šverc preko granica i organizovani kriminal. Ali, za vrijeme ove vlade je došlo i do nekog rasta. Poraasli su troškovi roba i usluga, sa 280 miliona u 2021. na 333 miliona u 2022. godini, troškovi putovanja u inostranstvo su sa 318 miliona eura u 2020. godini porasla na 8,185 miliona u 2022. godini, gorivo za službena vozila sa 6,61 miliona u 2020. godini porasla na 11,34 miliona eura u 2022. kao i troškovi službenih ručkova. Da ne ispadne da je ova vlast donela samo pad, došlo je i do rasta, u luksuzu vlasti, o čemu je Albin Kurti toliko govorio", dodao je Haradinaj.

Kako je naveo, uzastopni neuspjesi u finansijskoj politici nisu samo rezultat lošeg upravljanja, već i stvaranja "porodičnih veza", odnosno postavljanja na ključna mjesta, u skoro svim budžetskim agencijama ljude po porodičnom i partijskom ključu.

"I sve ovo što sam izneo gore su iz zvaničnih podaci Vlade, jer će puna istina izaći tek poslije izvještaja o budžetu za 2022. godinu i vjerovatno će ispasti još gore", zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online