Odluka Specijalnog suda

Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda reagovao je na odluku Specijalnog suda u Hagu, kojom je Salihu Mustafi naloženo da plati 207.000 eura kao odštetu za tri direktne i pet indirektnih žrtava, navodeći da Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo pravde, ne može da se tereti za obaveze koje nisu regulisane zakonom, preneo je Klan Kosova.

Pretresno vijeće u Hagu, podsetimo, zaključilo je da ako Mustafa lično ne bude mogao da isplati odštetu žrtvama, da će one obeštećenje moći da dobiju od vlasti na Kosovu, što je, kako je rečeno, u pismu haškom sudu obećalo Ministarstvo pravde Kosova.

Međutim, Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda navodi da trenutno ne postoji pravni osnov na osnovu kog bi se na mjesečnom nivou obeštećivale žrtve, kao i da Vladi Kosova ne mogu da se stavljaju na teret obaveze koje nisu regulisane zakonom.

Kako se navodi u saopštenju Savjeta, Specijalni sud u Hagu poziva se na odluku o obeštećenju žrtava u Zakonu br. 04/L-054 o statusu i pravima palih boraca, invalida, boraca, pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, civilnih žrtava i njihovih porodica.

"Odluka Specijalnog suda u Hagu ima pogrešan pravni osnov jer se u ovom zakonu ne pominje mogućnost da se ni direktno ni indirektno obeštećuju navodne žrtve koje je prouzrokovala Oslobodilačka vojska Kosova ili nadoknada na mjesečnom nivou, kao što je predviđeno za druge kategorije kojima se bavi Zakon br. 04 /L -054", dodaje se u saopštenju.

Trenutno, kako tvrde iz ovog Savjeta, ne postoji pravni osnov za nadoknadu na mesečnom nivou žrtvama OVK i, shodno tome, Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo pravde, ne može da se tereti za obaveze koje nisu regulisane zakonom.

"Da bi se odluka Specijalnog suda izvršila, mora da se stvori pravni osnov", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova