Ponovo se komplikuje

Situacija na sjeveru se ponovo komplikuje nakon što je prošle nedjelje zapaljeno više automobila vlasnika Srba sa RKS tablicama. Uslijedilo je potom hapšenje Srbina osumnjičenog da je učestvovao u paljenju automobila i napadu na policiju. Situaciju je dodatno podgrejala najave iz Srpske liste da će pozvati na “opštenarodni ustanak” ako se uhapšeni ne pusti na slobodu.

Stanovnici Sjeverne Mitrovice koji su htjeli pred kameru ocjenjuju da je trenutna situacija na sjeveru Kosova mirna ali napeta. Dodaju da među građanima vlada zbunjenost oko preregistracije vozila, s obzirom da mnogima u toku ovog mjeseca ističe registracija na KM tablice, ali da nikome nije jasno đta i kako dalje.  

"Moje vozilo je registrovano do juna, pitanje je da li smem da izađem na ulicu sa vozilom na KM tablice. Koja se to prava koriste ako je auto uredno registrovan. Sa tim vozilom mogu da odem do Engleske, da prođem cijelu Evropu, a ovde, na svoju teritoriju ne mozemo da se krecemo", kaže jedan od stanovnika Sjeverne Mitrovice.

Predsjedavajući SO Sjeverna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, kazao je da je trenutna  bezbjednosna situacija mirna, ali da u narednim danima, posebno uoči održavanja vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova može doći do eskalacije.

"Međutim, to zavisi od političkog dogovora kojem se mi nadamo, svi stanovnici Sjeverne Mitrovice očekuju da će doći do dogovora, da će Srpska lista uzeti učešće na ovim izborima, jer smatramo da ce dati jedan vremenski prostor da dođe do prijave kandidata iz redova Srpske liste, kako bi mogli da predstavljaju svoju većinsku zajednicu na severu Kosova, s obzirom da izbori bez učešća većinske srpske zajednice nisu demokratski’’, navodi Ugljanin za RTK2.

Bez povratka Srba u institucije ne moze da se očekuje konačna i dugorocna stabilizacija bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova, smatra Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

"Dijalog do sada nije odgovorio na tu potrebu da se malo stabilizuje situacija ovdje, bez obzira na najave o postignutom sporazumu, efekata na terenu nema, naprotiv, tenzije su počele ponovo da rastu. I budući da se dijalog ne bavi temama koje prouzrukuju problem, a to je činjenica da Srbi nisu u institucijama, činjenica da se ne zna sta će biti sa tablicama i nogi drugi tehnički problemi koji postoje, i dok god se dijalog neće baviti tim temama, nema naznaka da on moće imati pozitivne efekte na poboljšanje situacije na terenu.’’

Na sjeveru Kosova je u posljednjih nekoliko dana zapaljeno više automobila sa RKS tablicama u vlasništvu Srba. Pod sumnjom da je učestvovao u paljenju automobila i napadu na pripadnike policije uhapšen je Srbin M.B. kome je Osnovni sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana. Iz Srpske liste najavljen je “opštenarodni ustanak” ako se uhapšeni ne pusti na slobodu.