Njemački mediji

Na dan kada počinje suđenje bivšim liderima OVK u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, poznati njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je članak o ovom procesu pod naslovom "Suđenje NATO partneru u Hagu“, aludirajući na bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija i OVK u cjelini, prenosi Reporteri.

Njemački novinar Mihael Martens intervjuisao je advokate bivšeg predsjednika Tačija, Amerikance Pierre-Richard Prospera i Gregoryja Kehoea.

"Trebalo bi da nas brine što je tužilaštvo uključeno u proces prekrajanja istorije. Jer ako se vratite na stvarne izvore tog vremena, videćete da ono što oni tvrde nije istina. Ovo tužilaštvo razmatra priču. Tužilaštvo tvrdi da je OVK bila zločinački poduhvat. Budući da je NATO 1999. godine radio sa OVK, postavlja se pitanje: Da li tužilaštvo kaže da je NATO svesno bio partner u zločinačkom poduhvatu?“, upitao je Prosper.

Prosper je dodao da je i suđenje Thaçiju pokušaj prepisivanja istorije.

"Način na koji tužilaštvo predstavlja svoj slučaj neizbježno postavlja pitanja o ulozi međunarodne zajednice", rekao je Prosper.

I general Wesley Clark i bivši šef Unmika Bernard Kouchner su voljni da svjedoče, rekao je Kehoe, ali ga brine spor rad Tribunala.

"Da bi dokazala svoj argument, Thaçijeva odbrana želi da kao svjedoke pozove američkog generala Wesleya Clarka (vrhovnog komandanta NATO u Evropi 1999. godine) i bivšeg francuskog ministra spoljnih poslova Bernarda Kouchnera, koji je nakon rata bio na čelu privremene administracije UN na Kosovu“, napisao je njemački novinar.

Prosper je rekao da je stav američke vlade 1999. godine bio da nije postojala funkcionalna komandna struktura unutar OVK.

"To je bio i stav NATO. Sve ove vlade su se, naravno, oslanjale na svoje obavještajne agencije da bi došle do ovog zaključka. Možda su vjerovali da su organizovani, ali realnost je da su svi znali da nisu. OVK nije imala centralnu komandnu strukturu. Regionalni komandanti su bili veoma važni, oni su kontrolisali svoje regione“, zaključuje Prosper.

Martens dalje navodi da tužilaštvo može da citira dokumente koji govore suprotno, na primjer saopštenja za štampu OVK iz rata, koja izgleda da pokazuju postojanje jasnog lanca komandovanja unutar OVK. Koji dokumenti će imati veću težinu u percepciji sudija?

„Ali pretpostavimo na trenutak da su ova saopštenja (OVK) autentična. Treba uzeti u obzir da ste u to vrijeme imali ljude koji su se namerno predstavljali većima nego što jesu, jer su htjeli stvoriti podršku. Ne bih obraćao pažnju na saopštenja (OVK). Ta saopštenja su bila svuda i niko tačno ne zna odakle su, ko su bili autori. Dakle, postavlja se pravo pitanje autentičnosti nekih od njih. Komično je tvrditi da je imao sposobnost da izdaje naređenja da se bore protiv okorelih regionalnih komandanata sa sedom kosom i bradom u društvu u kojem su godine mnogo bitne“, kaže Prosper.

Prosper smatra smiješnim da bi regionalni komandanti OVK prihvatili naređenja Hashima Thaçija.

"Thaçi je u to vrijeme zapravo bio student koji je živeo u Švicarskoj i vratio se na Kosovo", rekao je on.

Odbrana će se oslanjati na interne američke dokumente kao što je ovaj iz 1999. godine, pismo američkog State departmenta republikanskom senatoru Mitchu McConnellu, u kojem se zalaže protiv naoružavanja Albanaca na Kosovu, jer "nije bilo efektivne komande i kontrole u OVK".

Kehoe kaže da će "apsolutno" biti argument odbrane da OVK nije imala striktno hijerarhijsku strukturu.

"Nije postojao funkcionalni lanac komandovanja. OVK je bila grupa pojedinaca koja je radila na osnovnom nivou (kao u selima) na uklanjanju represivnog srpskog režima", rekao je on.

Advokatima bivšeg predsjednika Thaçija pomaže tim od desetak drugih pravnih stručnjaka, pripravnika, istraživača, anketara.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri