Specijalni sud

Procjene Kancelarije specijalizovanog tužioca (ZPS) su da bi 1. april 2025. godine bio rok za izvođenje dokaza i saslušanja svjedoka u predmetu u kojem se sudi vođama OVK osumnjičenima za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ali je portparol Specijalizovanih vijeća Kosova Michael Dole ostavio mogućnost da veće može dodatno da skrati vreme saslušanja svjedoka, radi pravičnog suđenja i razumnog roka, piše Koha.

Kancelarija specijalizovanog tužioca se obavezala da će u roku od dvije godine završiti izvođenje dokaza, uključujući i svoje svjedoke, u slučaju u kojem se sudi vođama OVK,  odnosno da će u predmetu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, 1. aprila 2025. iskazi svjedoka Tužilaštva, odnosno njihovo saslušanje, biti završeno.

Ali, u intervjuu za Kohu, portparol Specijalizovanih vijeća Michael Dole, ostavio je otvorenu mogućnost da se broj svjedoka smanji, a time i vrijeme suđenja.

"Važna uloga sudija je da proces teče u razumnom roku. Sud je u ovom slučaju doneo odluku u vezi sa napretkom procesa koja zaista poziva strane da učine sve što mogu kako bi se proces razvijao, i da se poštuju navedeni rokovi. I u budućnosti, ako je moguće, u toku procesa, možda se može smanjiti vrijeme za izjave strana ili čak i broj svjedoka. Ali, to je nešto što se razvija tokom procesa, pa je važno da sudije i stranke budu spremne za ovo”, rekao je Dole.

Kako je dodao, ono što se sada zna je namera ZPS-a da svoj dio završe do aprila 2025.

“Tokom samog toka predmeta, sudija će odlučiti jesu li nalozi izdati kako bi suđenje bilo pravično iu razumnom roku“, dodao je Dole.

Oko 15 medija je do sada izrazilo interesovanje da uvodne riječi prenesu sa otvorene galerije Specijalnogs suda, odakle će novinari moći da prate suđenje uživo, ali ne i da direktno o njemu izvještavaju, jer neće imati pristup elektronskoj opremi.

Ta zabrana je, prema riječima Dolea, zaštitna mjera u slučaju da se objelodane tajne informacije, odnosno one zakonom zaštićene.

Ali, on je rekao da će im biti moguć prelazak u različite dijelove suda.

„Ako gledate suđenje na engleskom, albanskom ili srpskom, uvijek postoji kašnjenje od 45 minuta, a ovo je preventivna mjera, na primjer, ako neko od učesnika u suđenju nenamjerno otkrije podatke o zaštićenom svjedoku ili drugu povjerljivu informaciju. Dakle, novinari imaju mogućnost da sa javne galerije pređu u medija centar, gdje nemaju ova ograničenja, a naravno ako u međuvremenu bude editovana informacija, obavjestićemo novinare“, rekao je Michael Dole.

Uvodna izlaganja, u slučaju Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi, koji su optuženi za udruženi zločinački poduhvat, za ubistvo, mučenje, okrutno postupanje prema onima koji su ih doživljavali kao protivnike u različitim regionima i u različitim periodima od marta 1998. do septembra 1999.

Ta izlaganja zakazana su za 3, 4. i 5. april, da bi se dokazni postupak Tužilaštva nastavio do 1. aprila 2025. godine. Nakon te faze, pravila Suda predviđaju izvođenje dokaza odbrane, iznošenje završnih riječi i završnih spisa.

Izricanje presude za ovaj slučaj, prema rokovima ZPS, očekuje se 2026. godine.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore