Osnovno tužilaštvo u Prištini

Agimu Ademiju, predsjedniku Fudbalskog saveza Kosova (Federata e Futbollit e Kosovës) određen je pritvor od 48 sati, saopštilo je 22. marta Osnovno tužilaštvo u Prištini.

Kako je prenijela Radio-televizija Kosova, tužilaštvo je navelo da je Ademi pritvoren nakon predistražnih radnji.

"Državni tužilac donio je rješenje o hapšenju predsjednika Fudbalskog saveza Kosova zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba povjerenja i izbjegavanje plaćanja poreza", saopštilo je tužilaštvo u Prištini.

Dodalo je da se u koordinaciji sa policijom preduzimaju istražne radnje u tom predmetu.

Oslobođen u drugom predmetu

U odvojenom predmetu, Agim Ademi je prošle sedmice oslobođen optužbe za prinudu pred Osnovnim sudom u Prištini. U tom procesu, po optužnici iz 2012. godine Ademi je prvobitno bio osuđen na devet mjeseci zatvora. Potom mu je Vrhovni sud Kosova ponovo sudio, da bi na kraju pravosudnog procesa bio oslobođen pred Osnovnim sudom u Prištini.

Mediji su poslednjih godina pisali da je Fudbalski savez Kosova pod istragom tužilaštva, policije za privredni kriminal i carinske službe zbog sumnje na zloupotrebu sredstava i utaju poreza.

Prvi meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. fudbalska reprezentacija Kosova igra za tri dana, 25. marta u gostima sa Izraelom.