Puls javnosti

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu objavio je "23. Puls javnosti", koji je pokazao povećanje povjerenja građana u demokratske izbore, a pad povjerenja u pravosuđe i tužilaštvo, dok se nezaposlenost, siromaštvo i cijene osnovnih životnih namirnica smatraju najvećim problemima.

U izvještaju se navodi da nalazi istraživanja javnog mnjenja iz novembra 2022. godine pokazuju pad indeksa demokratizacije i indeksa ekonomskog poverenja.

"Došlo je do značajnog smanjenja stope zadovoljstva sudovima i Kancelarijom glavnog tužioca, sa 24,4 na 22 odsto, koliko je bilo u aprilu 2022. godine”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je zatno manji broj ispitanika bio spreman da protestuje iz političkih razloga u novembru 2022. (24,2 odsto) nego u aprilu 2022. (37,6 odsto), što predstavlja najmanji broj ljudi koji su spremni da protestuju iz političkih razloga ikada zabilježen od strane "Pulsa javnosti".

U izvještaju se dalje navodi da se najvećim problemima na Kosovu smatraju nezaposlenost, siromaštvo i cijene osnovnih životnih namirnica.

“Nezaposlenost 29,9 odsto, siromaštvo 21 odsto i cijene osnovnih zaliha 17,4 odsto smatraju se za tri najveća problema na Kosovu kada se od njih traži da se izaberu tri najhitnija pitanja”, navodi se u izvještaju.

Ukupno 31,2 odsto ispitanika vjeruje da njihov glas može uticati na promene dok bi 69 odsto ispitanika glasalo da se centralni izbori održe uskoro.

Izvještaj takođe navodi da je 8,9 odsto ispitanika reklo da zna mnogo o svom pravu na život u čistoj i zdravoj životnoj sredini, dok je 26,2 odsto navelo prosječno znanje, a 46,1 odsto ispitanika je izjavilo da malo zna o ovoj temi.

Ukupno 18,8 odsto reklo je da nema znanje o ovoj temi.

“Nalazi pokazuju da se 80,4 odsto ispitanika osjeća bezbjedno dok su na ulici, u smislu potencijalnog nasilja i kriminala. Podaci razvrstani po polu pokazuju da se muškarci 81,1 odsto osjećaju malo bezbjednije kada su na ulici nego žene 79,8 odsto”, navodi se u izvještaju.

Ipak, više od polovine stanovnika Kosova ima pozitivno mišljenje o demokratskim procesima na Kosovu.

“Ukupno 69 odsto ispitanika vjeruje da su izbori na Kosovu demokratski i da prate međunarodne standarde. Ovo je bila najviše procjenjena DI komponenta indeksa”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se dalje navodi da je nivo zadovoljstva radom izvršnog kabineta 41 odsto, a radom premijera 44,9 odsto.

“Zadovoljstvo radom Skupštine je 39,1 odsto, dok je zadovoljstvo predsjednikom Skupštine Kosova 50,8 odsto”, dodaje se u izvještaju.

Prema izvještaju, nivo zadovoljstva predsjednicom Kosova je 56,8 odsto.

Izvor: Kosovo Online