Ovo nije konačni korak

Profesor na Univezitetu u Prištini i bivši ambasador Kosova u Francuskoj Qendrim Gashi kaže da Kosovo treba da iskoristi trenutak i da uz pomoć EU i SAD napravi odlučan korak ka normalizaciji odnosa sa Srbijom, prenosi Glas Amerike.

Gashi navodi da i Evropa treba da iskoristi trenutak za integraciju Zapadnog Blakana.

“Nalazimo se u istorijskom trenutku i Kosovo, njegovi institucionalni lideri moraju iskoristiti ovaj istorijski trenutak kako bi označili odlučujući korak u normalizaciji odnosa sa Srbijom. Ovo nije konačni korak, nije konačni sporazum, ali je ipak značajan korak. Podsjećam da je godinu dana nakon rata, ruske agresije na Ukrajinu, Evropa još uvijek u teškoj situaciji i ovaj istorijski trenutak treba da posluži i Evropi da bude ujedinjena po pitanju Balkana i integracije Zapadnog Balkana u Evropu. Evropska diplomatija uz pomoć američke će pomoći miru, bezbjednosti i napretku u regionu i ublažiće nacionalizam u Beogradu koji je glavni faktor trenutne nestabilnosti. Ali, istovremeno će oslabiti i populizam koji i dalje vlada na Kosovu”, kaže Gashi.

Dodaje da je uz tri principa ipak moguće pronaći rješenje za pitanje Kosova i Srbije.

“Mislim da postoje tri principa koja treba da razmotrimo, prvo, interesi građana Kosova i to bez obzira na etničku pripadnost. Druga, evropska integracija regiona i treće bliski odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama. Unutar ova tri principa moguće je pronaći rješenje i ono se nudi. Nažalost, kasnimo više od jedne decenije, jer su vlade na Kosovu menjale stavove kada su bile u opoziciji i kada su došle na vlast”, naglašava Gashi.

Govoreći o odnosima Kosova sa Zapadom, Gashi kaže da se oni popravljaju.

“Ti odnosi se popravljaju kada uzmemo u obzir da velike sile, pored Kosova, imaju i druge interese na Balkanu. Moguće je da u okviru zapadnih vrednosti, demokratskih principa i slobode, evro-atlantska zajednica pronađe rješenje. Važno je da i SAD i EU iskoriste ovaj istorijski trenutak kako bi posebno Evropska unija imala jedinstven stav, jer Kosovo i dalje plaća cenu zbog činjenice da pet članica EU još uvijek nisu priznale nezavisnost”, kaže Gashi.

Izvor: VOA