Član 7

Vlada i Predsjedništvo Kosova se različitom terminologijom pozivaju na član evropskog prijedloga koji govori o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, piše Koha. Predsjedništvo Kosova je poslije posljednjeg sastanka u Briselu konstatovalo da su prihvaćeni teški prijedlozi koji se odnose na srpsku manjinu i pravni status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, a vlada Kosova poručuje da je pravni status Srpske pravoslavne crkve prema Zakonu o vjerskim zajednicama već priznat.

U sedmom članu evropskog plana, u vezi SPC, koristi se termin "formalizacija", a pravnici kažu da taj izraz znači da se smatra da Srpska crkva djeluje na Kosovu isto kao na teritoriji Srbije.

U Vladi Kosova odbili su da komentarišu terminološke razlike sa Predsjedništvom, dodajući da je pravni status Srpske pravoslavne crkve već riješena stvar.

"Kao što smo ranije rekli, član 7 predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve, što smo već uradili kroz priznavanje postojanja Crkve u Zakonu o verskim zajednicama", rekao je portparol vlade Perparim Kryeziu.

Predsjedništvo je odbilo da komentariše šta se podrazumjeva pod terminom prilagođavanje.

Zakon na koji se poziva vlada je, inače, u postupku razmatranja u Skupštini.

Koha podsjeća da Zakon o verskim slobodama spada u zakone od vitalnog interesa za koje je potrebna čak i prosta većina poslanika iz nevećinskih zajednica.

Prema nacrtu zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa još šest zajednica, dodjeljuje se status pravnog lica. Zakon obavezuje vjerske zajednice da sarađuju sa državnim institucijama iu slučajevima kada postoji sumnja na nezakonito delovanje.

"Sve vjerske zajednice/crkve su dužne da sarađuju sa državnim tužiocem, sudovima i drugim nadležnim organima koji učestvuju u krivičnim postupcima u vezi sa krivičnim dijelima pranja novca, vrbovanja za obavljanje nezakonitih radnji, finansiranja nezakonitih delatnosti, zloupotrebe javnih sredstava ili aktivnosti u vezi sa takvim radnjama, posebno u pitanjima koja se odnose na istragu krivičnih djela ili lociranje počinilaca, sa bilo kojim registrom, materijalom ili informacijom pod kontrolom organizacije", navodi se u članu 12. zakona.

Ali, po mišljenju pravnika Envera Hasanija, upotrebljena riječi "formalizacija" znači da se Srpska crkva smatra da djeluje kao na teritoriji Srbije.

"Ovo je jednostavno pravni akt između Kosova i Srbije, kojim je prihvaćeno da Srpska crkva na Kosovu djeluje na isti način kao i u Republici Srbiji, bez ikakvih ograničenja. Ne vjerujem da se ovaj standard nalazi nigdje u Evropi. Očuvanje srpskog verskog i kulturnog nasljeđa, koje se pominje u posljednjoj rečenici člana 7. Sporazuma, pripada evropskim standardima i bez problema se može prihvatiti kao formulacija. Ovaj dio nije sporan“, rekao je Hasani, bivši predsjednik Ustavnog suda.

Ahtisaarijev dokument, na osnovu kojeg je Kosovo proglasilo nezavisnost, obuhvata opsežnu zaštitu srpske pravoslavne zajednice, imovine i istorijskih, kulturnih i vjerskih objekata.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore