Politički analitičar

Politički analitičar Milazim Krasniqi ocenio je da u Briselu nije postignut dogovor, već da evropski plan predstavlja međunarodnu kaznu za Kosovo.

Krasniqi je na Facebooku napisao da francusko-njemački plan omogućava Srbiji da ima koristi, a da za uzvrat ništa ne daje i to, po njemu, pokazuju tri tačke.

Prva je - Zajednica srpskih opština sa ovlašćenjima političke i teritorijalne autonomije, a što po njemu, proizilazi iz člana 10 koji kaže da "obe strane potvrđuju svoju obavezu da sprovode sve prethodne sporazume iz dijaloga, koji ostaju obavezujući".

Krasniqi kao sljedeće navodi jačanje statusa Srpske pravoslavne crkve i mimo Ahtisaarijevog plana, koja je, kako kaže, transformisana u "državu u državi". Tu citira član 7 evropskog prijedloga: "Stranke će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbjediti snažan nivo zaštite za objekte srpske vjerske i kulturne baštine u skladu sa postojećim evropskim modelima".

Pod tri, Krasniqi ističe "povratak direktnog uticaja Srbije na politiku Vlade Kosova". I ovdje citira član 7. "Obezbjediti odgovarajući nivo samouprave srpskoj zajednici na Kosovu i mogućnost pružanja usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktni kanal komunikacije srpske zajednice sa Vladom Kosova".

"Rezime: 1. Zajednica zauzima 20 odsto teritorije Kosova. 2. Srpska pravoslavna crkva poseduje brojna imanja i nastavlja svoju blokirajuću i subverzivnu ulogu protiv države Kosovo, sada još većim kapacitetima 3. Srpska država vratila je svoje direktno prisustvo u politici Vlade Kosova, u pogledu interesa Srba. P.S. Ovo nije dogovor. Ovo je međunarodna kazna za Kosovo", napisao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online