Politički analitičar

Profesor filozofije i politički analitičar Blerim Latifi istakao je da je prema dogovoru koji je u ponedjeljak u Briselu postignut između premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča, uz posredovanje Evropske unije, Srbija dobila ZSO, jačanje SPC na Kosovu i uklanjanje pritiska da de jure prizna nezavisnost Kosova.

Latifi u objavi na Facebooku navodi da se Evropska unija izborila za stabilnost Zapadnog Balkana, što je, kako je naveo, veliki udarac za Rusiju koja je odavno kalkulisala da destabilizuje Balkan rasplamsavanjem neriješenih sukoba.

„Srbija je dobila ZSO pod drugim imenom, veće jačanje Srpske crkve na Kosovu i uklanjanje pritisaka da se de jure prizna nezavisnost Kosova. Kosovo je dobilo neke elemente de fakto priznanja od Srbije i obećanje za otvaranje puta ka članstvu u međunarodnim organizacijama“, naveo je Latifi.

On je dodao da je ispunjenje tih obećanja neizvesno, jer se prepreke za Kosovo ne odnose na Srbiju, već na Rusiju, Kinu i druge važne zemlje koje insistiraju na nepriznavanju Kosova.

"Pošto nisu dio ovog sporazuma, nema garancije da će te zemlje promeniti svoj stav u korist Kosova. Uostalom, mi ćemo nastaviti da živimo kao nedovršena država još godinama", poručio je Latifi.

Izvor: Kosovo Online