Politički analitičar

Politički analitičar Shqipron Pula kaže da ne očekuje da će na današnjem sastanku u Briselu doći do nekog potpisa, ali da će biti načelne saglasnosti da se nastavi dalje sa prijedlozima za evropski plan, prenosi RTK.

"Postoji šansa da će doći do odlaganja, u smislu rokova, ali će se uzeti u obzir prijedlozi i obrazloženja o prijedlozima koje su dali izalsnici Evropske unije. Stoga ne očekujem da će biti potpisa, ali može postojati neka načelna saglasnost da se krene dalje sa Evropskim planom“, rekao je Pula.

Pula je podsjetio da je Skupština Kosova u junu 2013. godine usvojila zakon koji predviđa normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Taj zakon je donela predsjednica Atifete Jahjaga i tamo je predviđeno da se normalizacija odnosa Kosova i Srbije nastavi postizanjem dogovora o temama koje su od interesa. Čini se da je taj sporazum od prije 10 godina zaboravljen ali da su ciljevi isti”, kaže Pula.

On je kritikovao pristup visokih zvaničnika Evropske unije u vezi sa Kosovom, u smislu pritiska i "kratkog pamćenja" na ono što se desilo prije 10 godina.

Izvor: RTK LIVE/Kosovoonline