Normalizacija odnosa

Predsjednica Foruma žena u Demokratskom savezu Kosova, ujedno i članica Predsjedništva ove stranke, Jehona Lushaku-Sadriu, u intervjuu za Telegrafi, rekla je da nikakav dogovor ne treba biti postignut sa Srbijom u Briselu, bez rasprave u Skupštini Kosova.

Ona je to izjavila govoreći o sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zakazanom za 27. februar, koji će se u okviru dijaloga održati u Briselu i na kojem će se razgovarati o francusko-njemačkom prijedlogu za normalizaciju odnosa, poznatom još kao evropski plan.

„Smatramo da ni jedan sporazum ne može da se postigne, a da se o njemu ne raspravlja u parlamentu, odnosno da ne dobije većinu glasova. Čekamo to. Inače, u opticaju su bili razni planovi i nacrti, ali ovo nije ozbiljno, dok glavne poličtike stranke ne dobiju informacije o ovom pitanju“, rekla je Lushaku-Sadriu.

Ona je govorila i o odnosima Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su, prema njenim riječima, pogoršani nakon dolaska na vlast pokreta Samoopredjeljenje.

„Američki State department je u nekim slučajevima razočaran Vladom Kosova i njenim stavovima. Premijer i Samoopredjeljenje dali su Srbiji veliki poklon otvarajući im tako put za kontakte i prijateljstvo sa SAD. Možda nesvijesno, ali je ipak tako bilo”, rekla je funkcionerka LDK-a.

„Kritikovali smo Kurtija, ali ne bez osnova. Naše prijateljstvo sa SAD nije šala. Moramo da posmatramo snagu naše zemlje, našu noviju istoriju i formiranje našeg građanstva i ko je tu bio glavni saveznik. U još težim uslovima održali smo dobre odnose sa SAD. Ni jedan lider i ni jedna partija nema pravo da to dovodi u pitanje“, rekla je Lushaku-Sadriu.

Prema njenim riječima, u spoljnopolitičkom resoru već dvije godine ima kašnjenja. Lushaku-Sadriu je čak pomenula i nezakonita otpuštanja u Ministarstvu spoljnih poslova, rekavši da "to pokazuje potpunu nekompetentnost ministra i političkog osoblja".

„Vlada je pravila brojne egzibicije na spoljnopolitičkom planu i nije uspela da nas predstavi na pristojan način. Prvo je otpustila diplomate u glavnim svetskim centrima, gdje je Kosovo osnovalo ambasade. Ostavila ih je bez predstavništva više od šest mjeseci. Nedostaje kadrova, čak i u centrima poput Vašingtona“, rekla je ona.

„S druge strane, videli smo i nezakonita otpuštanja osoblja u Ministarstvu spoljnih poslova, koje sudovi vraćaju na radna mjesta, a ministarstvo plaća kazne. To pokazuje totalnu nekompetentnost ministra i političkog štaba. Imamo i ambasade koje nemaju ni neophodno osoblje. Ovo mnogo govori o viziji ove vlade. Paradoksalno je konkurisati za članstvo u međunarodnim organizacijama bez dogovora sa prijateljima. Nismo videli ni jedan slučaj lobiranja. Izazivam ministarstvo da objavi akcioni plan za lobiranje koje se radi, na primjer, za članstvo u Savjetu Evrope”, rekla je Lushaku-Sadriu.

 Izvor: Kosovo online/Telegrafi