Potparol Vlade Kosova

Potparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu kaže da se Ustavni sud nije bavio Sporazumom o ZSO iz 2013. godine, već onim iz 2015, prenosi Gazeta express.

Kryeziu kaže da je za Sporazum iz 2015. godine Ustavni sud ocjenio da je u suprotnosti sa tačkama ustava koje govore o multietničnosti Kosova.

"Sporazum iz 2015. godine osporen je jer nije u skladu s članom 3. Ustava, koji ukazuje na multietničnost Kosova. Prema ustavu ne može postojati entitet koji se zasniva na etničkoj pripadnosti u multietničkom društvu. To je odluka Ustavnog suda", rekao je Kryeziu.

Kryeziu je, za TV1, rekao da Ustav ne može da poništiti Sporazum iz 2013. godine jer nije bio podložan promjenama.

"Ako je Ustavni sud poništio sporazum, zašto bi trebao ići u Skupštinu? Ustavni sud odgovara samo na pitanje koja se postavljaju, ne odgovara na potencijalna potpitanja koja proizlaze", rekao je Kryeziu.

Jedini razlog zašto je sud u svom tumačenju rekao da ZSO treba formirati na osnovu sporazuma iz 2013. godine, jeste to što taj sporazum nije razmatrao, a drugi je što svojim tumačenjem sporazuma iz 2015. godine ne može da ga poništi, objasnio je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express