Nije dovoljno

Predsjednik Udruženja penzionera Kosova Njazi Gashi rekao je da vlasti nisu uspjele da se pozabave pitanjem penzionera.

Gashi je rekao da penzioner ne može da živi sa 100 eura mjesečno.

"Nije samo ova Vlada, već sve vlade u predizbornim kampanjama obećavaju med i mlijeko, a u stvarnosti nam nude trnje i žbunje. Čak ni ova Vlada nije ispunila obećanja koja je dala tokom kampanje“, rekao je Gashi za portal Ekonomia Online.

Gashi ističe da je Vlada dužna da poveća penzije na osnovu indeksa inflacije.

"Odlučili su da nam kroje odjelo, uprkos tome što nam nisu merili dimenzije. Naše dimenzije su cjelokupno stanovništvo Kosova koje je sa inflacijom do 60 odsto u roku od dvije godine. Vlada po zakonu mora da procijeni indeks inflacije na kraju svake godine i da svake godine povećava penzije u skladu sa inflacijom“, rekao je on i dodao:

"Čujemo u medijima da se pravi reforma. Poslali smo zvaničan dopis mejlom Ministarstvu finansija, rada i transfera da se u Komisiju za izradu ovog nacrta zakona uključi lice iz Unije penzionera. Oni tako nešto nisu uradili, nikada nas nisu pozvali. Zatražili smo kopiju ovog nacrta zakona, a ni oni nam nisu poslali kopiju. Za njih mi ne postojimo i za njih ne predstavljamo ništa“.

Gashi je rekao da više od polovine novca koji penzioneri dobiju ide za lijekove, tako da im ne preostaje ništa za hranu i druge životne namirnice.

Naim Jakaj, istraživač na Kosovskom institutu za pravosuđe (IKD), rekao je da trenutno ima 149,000 kosovskih penzionera koji primaju samo 100 eura mjesečno, što je nedovoljno za normalan život.

Jakaj je za portal Ekonomia Online rekao da su penzione i socijalne reforme bile predviđene u vladajućem programu 2021-2025, ali do njih nije došlo.

"U programu vlasti 2021-2025 predviđena je penziona i socijalna reforma, ali se to nije desilo u prve dvije godine. Bilo je nekih prijedloga, nekih odluka, ali nije bilo reforme. Trenutno ima 200.000 penzionera; 49 hiljada su obveznici doprinosa, dok je 149 hiljada penzionera koji primaju mjesečni iznos od 100 eura. Iznos od 100 eura nije dovoljan. Iz tog razloga smatramo kao IKD da penzijsku i socijalnu reformu treba uraditi što je prije moguće“, rekao je Jakaj da je svjetska kriza i rast cijena osnovnih proizvoda još više pogoršala položaj penzionera.

On je smatrao ispravnom odluku Ustavnog suda da se ukinu zakonske odredbe za penzionere koji nemaju 15 godina radnog staža.