Predstavnik Albanije

Predstavnik Albanije Lulzim Basha je na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, pozvao države koje još nisu priznale Kosovo da to učine, dodajujući da će, što prije sve države prihvate realnost da je Kosovo nezavisno, biti bolje za građane i za budućnost regiona, prenela je Koha.

Basha je rekao da je poslije ruske agresije u Ukrajini vrijeme da se “bolje razmisli” i unese mir i stabilnost u Evropu, počev od prihvatanja Kosova kao države.

„Apelujem na zemlje članice EU koje još nisu priznale Kosovo. Vrijeme je da, 15 godina nakon proglašenja nezavisnosti i godinu dana nakon agresije Rusije na Ukrajinu, naš mir i stabilnost i mir i stabilnost Evrope stave na prvo mesto”, rekao je Basha.

On je naveo da je Kosovo slučaj “sui generis”, te smatra da bi bila velika greška da bilo koja država povlači paralele sa drugim situacijama.

“Ovo što se danas dešava u Ukrajini govori nam da gledamo dalje od današnjih interesa. Zapadni Balkan u NATO, Zapadni Balkan u EU znači jaču, stabilniju i prosperitetniju Evropu“, rekao je Basha.

Osvrnuo se i na nedavna događanja na sjeveru Kosova i kazao da je nacionalistička retorika pokazala da je Srbiji još uvijek teško da se otrgne od “krvave prošlosti”.

"Ako su predstavnici Srbije danas ovdje zabrinuti za prava srpske manjine na Kosovu, onda hajde da zajedno udružimo napore i pozdravimo Kosovo kao članicu Savjeta Evrope, omogućavajući zaštitu ljudskih i manjinska prava koja ova institucija nudi za sve“, rekao je Basha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore