Nećemo nefunkcionalnu državu

Ministarica spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla izjavila je da je Zajednica srpskih opština mrtav prijedlog i da je Ustavni sud utvrdio da 23 člana Sporazuma o ZSO nisu u skladu sa Ustavom, prenosi.

"Beograd zaista priča o Zajednici, ali taj prijedlog je mrtav i ne može da se oživi. Ustavni sud je odlučio da do toga ne može da dođe. Nije moguće naći vladu u demokratskom svijetu koja je spremna da primjeni nešto što krši njen ustav", rekala je Gërvalla u intervjuu za estonski medij ERR.

Za Gërvallu je "jednonacionalno udruživanje, koje Srbija traži", rješenje iz 19. vijeka.

"Za nas nije problem da Srbima damo ista prava koja imaju manjine u Srbiji. Trenutno garantujemo veća prava manjinama nego bilo ko drugi u regionu", dodala je Gërvalla.

Gërvalla je kao primjer navela Bosnu i Hercegovinu, koja se, prema njenim riječima, pretvorila u nefunkcionalnu državu, jer je srpski entitet dobio izvršnu vlast.

"Tako nešto nećemo raditi na Kosovu. Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje takvih prava koja parališu našu zemlju i čine je nefunkcionalnom neće se desiti", kazala je Gërvalla.