Mišljenje analitičara

Proces učlanjenja Kosova u Savjet Evrope u prvoj je fazi i nakon što je prošlo osam mjeseci od podnošenja zahtjeva za članstvo, a analitičari ističu da odlaganja u tom procesu nisu dobra vijest.

Analitičar Artan Muhaxhiri kaže da je trenutna situacija po pitanju članstva Kosova u Savjetu Evrope "simbol fundamentalnih diplomatskih nesporazuma kosovskog rukovodstva", prenosi Ekonomija onlajn.

"Naivno odbacivanje uspostavljenih načina delovanja u međunarodnim odnosima, od strane Kurtijeve vlade, ugrozilo je i degradiralo najidealniju priliku da se Kosovo pridruži ovoj važnoj instituciji“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, nakon što je Rusija napustila Savjet Evrope, prošle godine, antikosovske snage su maksimalno smanjene, ali čak ni ta izuzetno povoljna situacija nije bila dovoljna da donosioci odluka na Kosovu, koordinisanim akcijama, trasiraju put za prihvatanje aplikacije za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji.

Dodao je i da je podrivanje vitalnih saveza, neusklađenost diplomatskih akcija, tvrdoglavost da se ne prave kompromisi, čak i kada postanu neophodni, kao i cilj da se sve dobije, a da se ništa ne da - sve zajedno pomoglo tom "negativnom depresivnom kontekstu".

I analitičar Emir Abrashi smatra da to je to loša vijest i da zahtjev Kosovo ponovo neće biti uvršteno na dnevni red Savjeta Evrope.

"Prema informacijama koje imam, pitanje aplikacije Kosova još nije razmatrano u Savjetu Evrope. Još uvijek je u Komitetu ministara i, samim tim, nema ni pozitivne ni negativne odluke. To je samo po sebi loša vijest za Kosovo, jer izgleda da će i ovoga puta biti kašnjenja, a ni ovoga puta Kosovo neće biti uvršteno na dnevni red Savjeta Evrope za članstvo“, rekao je on za Telegrafi, a prenela Ekonomija onlajn.

Kako je rekao, zahtjev Kosova neće biti razmatran, jer glasovi još nisu obezbjeđeni.

"To je u suprotnosti i sa porkama Ministarstva spoljnih poslova, koje je do sada navodilo da su obezbjedili glasove i neophodnu podršku za članstvo u EK, ali se to ne pokazuje", naglasio je on.

Abrashi je rekao i da se Mađarska izjasnilo da neće glasati za članstvo Kosova ni jednoj međunarodnoj organizaciji.

"Zbog toga, smatram da Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova, treba aktivno da radi sa svim saveznicima, uključujući i Mađarsku, koja je do sada bila zemlja koja je izuzetno podržavala Kosovo, da bi obezbjedilo neophodnu podršku i prije podnošenja prijava. A ne da se apliciramo i stavimo saveznike pred sviršen čin, kao u slučaju prijave za Savjet Evrope, pa na kraju ne možemo ni da dođemo na dnevni red. Zbog toga Kosovo izgleda loše, kao i naši saveznici", rekao je Abrashi.

Dodao je da očekuje da kosovska diplomatija bude opreznija u tom pogledu, a to se, kaže, potiže snažnim lobiranjem, ali "ne tako što ambasade nemaju dovoljno osoblja".

"Pošto što imamo svoje ambasade i konzulate svuda u Evropi koji rade sa jednom osobom, na taj način nije moguće da Kosovo gura svoje agende“, rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online