Put ka poštenim istragama

Potparolka Demokratskog saveza Kosova Sibel Halimi kaže da se njena stranka kontinuirano zalaže za smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja i da je to jedini put ka poštenim istragama, prenosi Reporteri.

Halimi kaže da je njenu reakciju izazvao jučerašnji izvještaj u jednom slovenačkom listu.

"Sinoć je jedan poznati slovenački list objavio tekst sa teškim optužbama na račun premijera Kosova i ambasadora Martina Berishaja. Prvo, kabinet premijera bi trebalo da nam da pravo pojašnjenje na ovu temu. I drugo – ono što govorimo od početka, razriješenje ambasadora Berishaja. LDK je u kontinuitetu tražio smenu dotičnog ambasadora, koji ne bi trebao biti razrešen dužnosti samo zbog čina, već zato što bi ova smena otvorila put poštenim istragama bez uplitanja. U međuvremenu, pozicija mu omogućava moć . Ako nema šta da se krije, zašto se onda krije”, rekla je Halimi.

Halimi kaže da slučaj ambasadora Berishaja ne bi trebalo da ometa Samoopredjeljenje kome je "pravda bila dio slogana predizborne kampanje".

"Rekli smo i ostajemo pri tome da imidž Kosova ne sme ostati talac ambasadora. Oni koji su na vlast došli sa parolom pravde ne bi smeli sprečiti da se pravda obračuna sa Berishajem. Kosovo je iznad svega, iznad svakog ambasadora i političara", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri