Zamjenik ministra spoljnih poslova

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Kreshnik Ahmeti izjavio je da je Srbija uputila niz “non pejpera” Savjetu Evrope, protiv članstva Kosova u toj organizaciji, ali da je tu bitku izgubila, jer je Kosovo obezbjedilo podršku u glasanju, kao i pravno tumačenje kojim se konstatuje da za članstvo Kosova nema prepreka.

“Srbija se uvijek aktivno suprotstavljala Kosovu, na bilateralnom ili multilateralnom planu. U slučaju Savjeta Evrope, protivila se dan prije nego što smo se prijavili. Vučić je 11. maja prošle godine sazvao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, prije nego što je Kosovo apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope, što je apsurd, a postojao je i niz 'non-pejpera' koji su poslati iz Srbije u Strazbur. Tako da je Srbija slijedila naše korake, a ne obrnuto”, rekao je Ahmeti za Kosovapress, a prenosi Reporteri.

Kako je naveo, Kosovo je lobiralo, u diplomatskim ili političkim krugovima, i obezbjedilo podršku u samom glasanju, dok pravno tumačenje kaže da nema prepreka za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

“Ovo je izgubljena bitka za Srbiju“, rekao je Ahmeti.

Dodao je da se nada konstruktivnom pristupu Srbije, ali i EU, u briselskom dijalogu.

„Nadamo se da ćemo imati konstruktivniji pristup Beograda, kao i drugačiji pristup EU i drugih zapadnih zemalja, i da se neće igrati na kartu neutralnosti u situacijama u kojima je jasno ko je kriv, kao krajem prošle godine, u situaciji sa barikadama, kidnapovanjem i premlaćivanjem Srba iz beogradskih nelegalnih objekata, napadima na novinare, napadima oružjem na kosovske policajce, na patrole Eulexa i KFOR-a. Uopšte nije bilo mirno, i treba govoriti o stvarima kakve jesu, i posljedicama koje su predviđene“, rekao je Ahmeti.

Dodao je da Srbija nije zaustavila takozvanu kampanju za povlačenje priznavanja Kosova, ali dodaje da ona “nije postigla nikakve rezultate”.

Na konstataciju da nije bilo ni novog priznanja Kosova od februara 2021. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi sa Izraelom, kaže da je Kosovo već realnost u međunarodnoj areni i da se ne mogu očekivati priznavanja kao u periodu kad je Kosovo tek proglasilo nezavisnost.

“Sada je proces sukcesiva, tako da imamo razvoj u manjim koracima, sa državama koje nas još uvijek ne poznaju”, rekao je Ahmeti i dodao da je Kosovo sa Grčkom, jednom od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost, izuzetno produbilo i proširilo odnose.

Ocjenio je da je prošla godina bila produktivna kada je riječ o bilateralnim odnosima Kosova sa drugim državama, jer je potpisano 111 sporazuma.

Dodao je da i da ne vidi razlog da Kosovo ne postane dio Partnerstva za mir, te da je prošle godine bilo lobiranja za članstvo, i da će ono u 2023.biti intenzivnije.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline