Profesor međunarodnih odnosa

Prošlo je više od dvije godine otkako je Kosovo dobilo poslednje priznanje, od Izraela. Profesor međunarodnih odnosa Valon Murtezaj ocenjuje da institucije treba da rade više i da je potrebna jasna strategija da bi se povećao broj priznanja Kosova, prenosi Reporteri.

"Nismo primjetili da sadašnja kosovska diplomatija ima jasnu strategiju za povećanje broja priznanja. Za Kosovo je veoma važno priznanje od pet zemalja članica Evropske unije. Za to nam je potrebna posebna strategija i svakodnevna i mudra komunikacija sa svim ovim državama i drugim državama, koje mogu da utiču na njih da priznaju nezavisnost naše države", rekao je Murtezaj za Radio Kosovo.

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti takođe kaže da je obezbjeđivanje priznanja prilično izazovno.

"U spoljnoj službi imamo nedostatak kapaciteta i nedostatak aktivnosti i kao rezultat imamo ovaj zastoj, iako želim da vjerujem da je najveći problem u pogledu priznavanja vezan za pitanje nedostatka napretka u dijalogu Kosovo-Srbija", kaže Hoti.

Prema njegovim riječima, to je dovelo do toga da pojedine države zacementiraju svoje stavove i čekaju epilog razgovora, kako bi potom donele relevantne odluke.

Profesori Hoti i Murtezaj ocjenjuju da bi pitanje priznanja trebalo da bude prioritet broj jedan Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri