Potpredsjednik Vlade

Potpredsjednik Vlade Kosova i glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom Besnik Beslimi istakao je da je 2022. godina bila uspješna uprkos izazovima, i dodao da je tokom godine Kosovo zabilježilo privredni rast.

Bislimi je na Facebooku naveo da je Kosovo tokom 2022. godine zabilježilo povećanje izvoza, prihoda od carina, poreskih prihoda, stranih direktnih investicija, kao i povećanje zaposlenosti.

Kako je naveo, "Kosovo se uspješno suočilo sa pokušajima Srbije da destabilizuje sjever".

"Kosovo doprinosi stabilnosti, miru, demokratskim vrijednostima i dobrosusjedstvu. Mi smo izvoznici demokratije u regionu Evrope. Ove godine smo postigli mnoga dostignuća, ali znamo da ima još posla", naglasio je Bislimi.

On je dodao da je kroz Paket za ekonomski preporod i borbu protiv inflacije podeljeno preko 200 miliona eura.

"Postigli smo napredak na našem putu ka Evropskoj uniji, gdje je u Vladi i Skupštini usvojen najveći broj zakona i nacrta zakona u okviru Evropske agende i implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ove godine Kosovo je podnelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, a nedavno smo podneli zahtjev za članstvo u EU. Poslije višegodišnjeg čekanja, krenuli smo dalje po pitanju vizne liberalizacije, gdje će naši građani po završetku preostalih koraka moći da se kreću bez viza, najkasnije do 1. januara 2024. godine", naveo je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online