Postaćemo članica EU

Kosovo će postati značajna članica Evropske unije, a Srbija to nikada neće moći da spreči, saopštio je premijer Kosova Albin Kurti putem posta na društvenoj mreži Facebook, gdje je, između ostalog, naveo i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krši sporazum iz 2013. pozivajući zemlje članice Evropske unije da se usprotive članstvu Kosova u ovoj organizaciji.

„Prošle nedjelje sam podneo zahtjev Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji. Dok su danas ambasadori država članica u COREPER-u II odobrili konsenzualni tekst za odluku Savjeta EU o liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Proces koji je započeo podnošenjem zvanične aplikacije 15. decembra u Pragu, u okviru češkog predsjedavanja, nastaviće se našim radom i saradnjom sa našim partnerima i prijateljima“, naveo je Kurti.

Posebna zahvalnost, prema riječima premijera, ide svim državnim zvaničnicima koji su pomogli u pripremi ovog procesa i za sprovođenje preliminarnih reformi.

"Zahvaljujem svim onim međunarodnim zvaničnicima koji su reagovali podržavši našu aplikaciju i koji nastavljaju da nas podržavaju na ovom putu“, naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, predsjednik i Vlada Srbije ostali su usamljeni u protivljenju zvaničnoj prijavi Republike Kosovo za članstvo u EU.

„Predsjednik i vlada Srbije ostali su usamljeni u protivljenju zvaničnoj prijavi Republike Kosovo za članstvo u EU. Slanjem pisama državama članicama EU u kojima ih poziva da se suprotstave našoj aplikaciji za članstvo u EU, Vučić otvoreno i eklatantno krši svoj dragi sporazum iz 2013. (Sporazum Thaçi-Dačić, 19. april 2013.) koji je u tački 14. predviđao odustajanje od protivljenja i opstrukciju članstva Kosova u EU. Za mene je jedina vrjednosna tačka u tom sporazumu tačka 14, jer samo ona obezbjeđuje demokratsku, liberalnu i miroljubivu budućnost obe zemlje u EU. Upravo zbog takvog sadržaja Srbija tako otvoreno krši takvu obavezu“, napisao je Kurti.