Priznanje od Srbije više nije važno

Albanski aktivista u Americi Ukë Lushi rekao je da se mora pronaći srednja tačka između maksimalističkih zahtjeva i preterane servilnosti prema međunarodnoj zajednici u odnosu na dijalog, prenosi Telegrafi.

Lushi smatra da ono što je postignuto u Briselu nije običan sporazum, već sporazum koji otvara put procesu normalizacije odnosa.

„Ukoliko pitanje Kosova ne bude zatvoreno u određenom roku, i ako osnovni sporazum ne sadrži rok za zaključivanje priznanja, imaćemo poteškoća u budućnosti. Problem sa Kurtijevim pristupom je taj što smo ušli u vrtlog taktike. Sa registarskim tablicama smo potpuno u pravu. Ali baveći se ovim pitanjem ostavljamo iza sebe ključna pitanja. Moramo tražiti priznanje od strane pet evropskih zemalja. Priznanje od Srbije više nije važno”, kazao je Lushi.

On je istakao da bezbjednost na Kosovu garantuje UN.

Lushi je istakao da je uvijek kada su kosovski Albanci djelovali kolektivno, ishod bio uspješan.

„Činjenica o ovome je Rambuje ili pregovori u Beču. Znam da već imamo državu i Vlada je takođe zaslužna za dijalog, ali vidimo da ima pitanja koja se politizuju i takav je dijalog sa Srbijom. Razlog zašto nam je potrebno takvo jedinstvo je taj što bi s jedne strane bila podeljena odgovornost, a sa druge strane bi se otklonio strah da će bilo koji političar moći da se nazve izdajnikom", naveo je Lushi.

Lushi kaže da se pitanje ZSO Kurtiju vraća kao bumerang, dodajući da bi eventualni sporazum Kosova i Srbije bio gubitak za Rusiju.

„To je jedina velika sila koja želi haos i nastavak statusa kvo. Međutim, prisustvo NATO na Kosovu i na Balkanu sprečava Srbiju i Rusiju da prošire sukob“, rekao je Lushi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi