Kosovo i Srbija dogovorili su korake za smirivanje svađe oko srpskih registarskih tablica, koja je pretila da izazove nasilje, prenosi BBC.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borell napisao je na Twitteru "Imamo dogovor!" i rekao da će obe strane nastojati da normalizuju odnose.

Kosovo je zapretilo da će od četvrtka početi da kažnjava vozače ako nastave da koriste registarske tablice koje izdaje Beograd.

Ali briselski pregovori su rezultirali dogovorom.

Borell je rekao da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa oznakama kosovskih gradova, a Kosovo neće zahtjevati da se vozila sa srpskim tablicama ponovo registruju.

On je u ponedjeljak izrazio ogorčenje kada je Kosovo odbilo da prihvati sporazum koji je predložila EU.

Ali Kosovo se vratilo pregovorima pod pritiskom svog ključnog saveznika, Sjedinjenih Država, izvještava dopisnik BBC-ja sa Balkana.

On kaže da sporazum zvuči identično prijedlogu EU koji je na stolu bio ranije ove nedjelje.

Kosovske vlasti žele da etnička srpska manjina preda svoje tablice koje su izdale srpske. Vlada Kosova je tvrdila da te tablice više ne mogu da važe.

Policija Kosova je trebalo da izrekne novčane kazne od 150 eura vlasnicima tablica koje su izdale u Srbiji.

Na sjeveru Kosova 50.000 Srba prihvata samo lokalne srpske institucije, a bilo je i demonstracija zbog politike kosovske vlasti o registarskim tablicama. Kako BBC navodi na stotine "Srpkinja juče je protestovalo u podjeljenoj Mitrovici optuživši Prištinu da pokušava da "getoizuje" srpsku manjinu".

Držale su plakate na kojima je pisalo "Hoćemo mir" i "Kurti, ne damo ti našu djecu".

Izvor: BBC