Pregovori da se nastave

Njemački mediji preneli su vijest o postizanju dogovora između Srbije i Kosova u sporu oko registarskih tablica, kao i poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borella da se pregovori nastave, prenosi Deutsche welle.

Spor oko upotrebe srpskih tablica na Kosovu nedavno je izazvao tenzije i nasilje, ali sada su se dvije strane, uz posredovanje Evropske unije, dogovorile o djelimičnom rješenju sukoba, javljaju njemački mediji.

Prenosi se i poruka visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepa Borella koji je na Twitteru objavio: "Imamo dogovor".

Srbija će, prema Borellu, prestati da izdaje registarske tablice za gradove na Kosovu, a Kosovo neće preduzimati dalje mjere u vezi s preregistracijom vozila sa starim srpskim tablicama. Borell je pozvao obe strane da narednih dana nastave razgovore o daljim koracima.

Tenzije su nedavno porasle

Njemački mediji podsjećaju da Srbi koji žive na Kosovu ne priznaju kosovske institucije i da skoro svi Srbi u kompaktnom području na sjeveru Kosova koriste registarske tablice koje su izdale srpske vlasti. One su sada nevažeće i Vlada Kosova je insistirala na njihovoj promjeni.

Takođe se podsjeća da su početkom mjeseca skoro svi kosovski policajci srpskog porijekla podneli ostavke u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova o registarskim tablicama. Vlada Srbije podržava Srbe koji se protive obaveznoj promjeni registarskih tablica.

Njemačka vlada je nedavno pozvala Kosovo da ne dozvoli eskalaciju spora sa Srbijom oko starih registarskih tablica. Srbija i Kosovo teže ulasku u EU, ukazuju mediji, naglašavajući pritom da su Unija i njemačka vlada zauzvrat jasno stavile do znanja da će taj za Srbiju i Kosovo put ostati zatvoren ako ne riješe svoje sporove.

Izvor: DW