Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi rekao je da ne vjeruje u tačnost onoga što je objavljeno o francusko-njemačkom planu, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi je rekao da je zabrinut zbog nedavnih dešavanja na sjeveru Kosova, ističući da postoji potencijal za eskalaciju situacije.

"Ne vjerujem da su publikacije koje sam video zaista francusko-njemački plan, tako da su u skladu sa spekulacijama koje kruže nedeljama. Razvoj događaja na sjeveru je zabrinjavajući i prema onome što vidimo ima potencijal da dalje eskalira. O ovim akcijama je trebalo razmišljati u nizu koji vodi do jasnog epiloga, a nažalost ovoga puta izgleda da nije bilo tako. Obaveza vlade je da se pozabavi ovom situacijom i da koordinira sa međunarodnim partnerima i prvenstveno sa SAD radi uspostavljanja javnog reda i suvereniteta. Bilo bi neoprostivo da se tako brzo poništi sav napredak koji je postignut u integraciji srpske zajednice u institucije, uključujući policiju i pravosuđe", rekao je Krasniqi za Ekonomiju onlajn.

Prema njegovim riječima, obaveza vlade je da se sa najvećom ozbiljnošću odnosi prema sadašnjoj situaciji i da za osnovu uzme savet SAD, da pronađe rješenje koje ne rizikuje da pogorša situaciju na sjeveru Kosova.

"Vjerujem da vlada treba ozbiljno da se odnosi prema ovim dešavanjima i da uzme savjete SAD kao osnovu i ponudi rješenja koja čuvaju suverenitet u sjevernom dijelu zemlje. Ne vidim da postoji bilo kakva diskusija osim situacije na sjeveru i mislim da je to vanredno stanje koje imamo pred nama. Hajde da pronađemo načine saradnje koji čuvaju suverenitet. Naveo sam da Vlada nema plan i pozivam Vladu da se sa najvećom ozbiljnošću odnosi prema ovoj situaciji i da se fokusira na pronalaženje rješenja koja ne rizikuju pogoršanje situacije na sjeveru. Nisam dobio informaciju i ne mogu da kažem da li se vlada slaže sa ovom situacijom, ali je obaveza vlade da održava javni red", rekao je Krasniqi.

Izvor: Ekonomia online/Kosovoonline