Profesor ustavnog prava

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu istakao je da za demokratiju i građane srpske zajednice nije dobro da se iz svih institucija na sjeveru Kosova povuku oni kojima su isti ti građani ukazali povjerenje da ih zastupaju.

"Očigledno da tu ima određenih uzroka političke prirode. Zato smatram da bi trebalo što prije pronaći političko rješenje kroz dijalog, da se Kosovo i Srbija međusobno dogovore o svim pitanjima. Pitanje tablica koje je bilo uzrok da Srbi sa sjevera podnesu ostavke je tehničko pitanje", rekao je Baraliu za Kosovo onlajn.

Kako je kazao, po ovom pitanju ne postoji pravno rješenje.

"Oni su se povukli i kad se daju ostavke, prema odluci Ustavnog suda, ne mogu se predomisliti i vratiti. Zakon o lokalnim izborima ne predviđa ostavke za predsjednike opština, već samo razriješenje", rekao je on.

Baraliu podsjeća da većinu sudstva na sjeveru Kosova, prema Briselskom sporazumu, treba da čine Srbi i da će hitne slučajeve u pravosuđu rješavati oni koji nisu napustili ustanove.

"Nisu se svi Srbi iz pravosuđa povukli. Ima i onih koji su ostali. Rješavanje hitnih slučajeva u pravosuđu ne poznaje nacionalnu pripadnost, njih će rješavati ljudi koji su na dužnosti, a ostali će čekati", dodao je on.

Baraliu je ocjenuo da će Srbi sa sjevera Kosova bojkotovati izbore, kada oni budu raspisani za četiri srpske opštine na sjeveru.

"Biće i to loše za Srpsku listu. Nisu svi Srbi na Kosovu istomišljenici Srpske liste. Oni znaju da postoje i druge političke opcije, tako da će možda drugi kandidati biti na listi za glasanje i dobiti na izborima, a predstavnici Srpske liste će to posmatrati, ako bojkutuju izbore. Srpska lista svakako ima dosta kandidata sa kojima može da izađe na izbore", zaključio je analitičar.

Izvor: Kosovo Online